Mediene konkurrerer om publisering om 22/7-dokumenter. TV2 har ikveld publisert lyden av den første telefonoppringningen som Anders Behring Breivik gjorde fra Utøya.

Det er vanskelig å forstå hva poenget er. Lyd er inntrengende og bringer øyeblikket tilbake. For etterlatte og pårørende er dette tilnærmet tortur.

Hvilken informasjonsverdi har en slik offentliggjøring? Bringer den noe nytt som forsvarer å trampe på så mange menneskers følelser.

TV2 publiserte tirsdag kveld lydopptaket av Anders Behring Breiviks første telefonsamtale med nødsentralen fra Utøya 22. juli.

– Vi finner det svært provoserende at media får tilgang til lydloggene med gjerningsmannen, mens vi opplever at vi ikke får utlevert lydlogger av barna våre, sier leder av den Nasjonale støttegruppa for terrorofrene, Trond Henry Blattmann til NRK.

I august la politiet fram lydloggene i skriftlig form for pressen på en pressekonferanse ved Politidirektoratet.

– Det er veldig dårlig lyd, og det er ingenting i disse loggene som ikke er kjent fra før, påpeker han.

Konkurransen om å ligge først i offentliggjøring av 22/7-avsløringer bringer et element av uro og uforutsigbarhet inn i den mest alvorlige voldsforbrytelsen i moderne norsk historie.

Det ubehagelige er at mediene på denne måten bidrar til å bygge opp Anders Behring Breivik og gjøre ham larger than life. Det bidrar til at traumene ikke forsvinner, de vokser og når stadig flere.

I går kunne Dagsrevyen fortelle at da en skoleklasse i 5. ved Rødskog skole skulle tegne det de fryktet mest, tegnet de bilder av massakren på Utøya.

Publiserte lydopptak av Breivik fra Utøya: – Svært provoserende

Fekk teikneoppgåve – resultatet overraska lærarane

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.