Harald Eia har fått merke svøpen 22/7 kan omgjøres til. En anmelder i Klassekampen plasserte ham i samme selskap av sinte menn som Ander Behring Breivik.

Eia reagerer i VG og lurer på om journalister forstår hva de driver med.

Det var i en anmeldelse av Pornutiopia av Knut Kolnar 1. oktober at Susanne Christensen skrev:

«Listen over sinte menn blir stadig lengre. De vandrer rundt i romaner av Michel Houellebecq, Lars Ramslie, Lars Ove Seljestad og Abo Rasul, eller de heter Harald Eia og Anders Behring Breivik og bruker ulike metoder for å bringe sitt budskap fram i offentligheten»,

Christensen kommenterer i ettertid at det ikke var meningen å postulere noe ideologisk slektskap, men det er interessant hvordan hun beskriver Eia og Anders Behring Breivik som «menn med armen i været».

– Jeg må tilstå at jeg oppfatter deg og ABB som menn med armen i været i det samme klasselokalet. Dere har spørsmål om kjønn, dere har vondt og vil gjøre om på ting, skriver Christensen i et av svarene.

Det er feministisk fortolket og det er sterkt nedlatende: «dere har vondt og vil gjøre om på ting». Det er en type diagnostisering som sprer om seg, og anvendes hyppig om såkalte «islamofober».

Denne fortolkningen av andre henter også begreper fra estestikken, der Eia og ABB omtales under vignetten «performance».

Dette er den mest oppsiktsvekkende karakteristikken, for anmelderen slipper å påvise noe ideologisk slektskap.

I et av svarene forklarer Christensen at hennes hensikt med å sammenligne komikeren og massemorderen var å nevne «de to mest spektakulære eksemplene på kraftfulle «performances» som har hatt effekt i den norske offentligheten». Hun mener at det ikke var hennes intensjon å trekke direkte paralleller mellom de to, men hevder likevel at det er en likhet.

En må anta at det er rystende for Eia at hans suksessrike serie «Hjernevask» som drev ideologisk debunking blir sammenlignet med Utøya, og Utøya omtales som «performance».

Men estetiseringen av terror er ikke ny. Karlheinz Stockhausen sa det samme om 9/11: det var tidenes mest spektakulære oppføring.

Kanskje er Susanne Christensens tanker mer problematiske enn Eias programmer?

Klassekampen-anmelder sammenligner Eia med Breivik
Eia: Hva tror hun barna mine tenker?

Les også

-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂