Jerusalem Post ber på lederplass Norge om unnskyldning hvis avisen uttrykte seg sårende da den kommenterte 22/7.

I lederen uttrykte avisen empati, men kommenterte også Norges håndtering av flerkultur, fredsprosessen, innvandring. Flere av leserne fant påpekningene usmakelige, gitt situasjonen.

Den nye lederen beklager at man trakk inn disse forholdene.

However, it also, inappropriately, raised issues that were not directly pertinent, such as the dangers of multiculturalism, European immigration policies and even the Oslo peace process.

“Your editorial, while insistently condemning the violence in Norway, shockingly and shamelessly attempts to offer justification for his extremist violent act of terror,” wrote Esam Omeish in one of many letters to the editor, several of which were published in the paper.

Steve Linde, the editor-in-chief, immediately posted the following statement on our website, JPost.com: “As a newspaper, The Jerusalem Post strongly denounces all acts of violence against innocent civilians. This editorial is not aimed at deflecting attention from the horrific massacre perpetuated in Norway, nor the need to take greater precautions against extremists from all sides.”

Kanskje det føltes ubehagelig for Jerusalem Post at Anders Behring Breivik stilte seg positiv til Israel og sionismen. Lederen gjør et nummer av at han var kristen, et synspunkt flere vil reservere seg mot.

Lederen bruker også ordet «islamofobi» og trekker en parallell til nazistenes behandling av jødene.

It later emerged that Breivik, a Christian radical, had posted on the Internet an extremely anti-Muslim manifesto that supported far-right nationalism and Zionism.

He apparently feared that a “Muslim colonization” of Europe would destroy Norway.

This is certainly not the kind of support Israel needs. It is the type of Islamophobia that is all too reminiscent of the Nazis’ attitude toward the Jews. Jews, Muslims and Christians in Israel and around the world should be standing together against such hate crimes.

Apology to Norway
By JPOST EDITORIAL
08/04/2011 22:18

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂