Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil bruke sultkatastrofen i Somalia til å ansvarliggjøre jihad-militsen al-Shabaab.

Gahr Støre mener det også må gå an å snakke med og ha dialog med al-Shabaab.

Det som er vanskelig med Gahr Støres utspill er om han mener at verdenssamfunnet ikke har noen annen utvei, – eller om han mener at sulten er en kraft som vil tvinge al-Shabaab i kne. Utenfra sett kan det virke som det er det siste alternativet, men han presenterer det på en måte som får det til å virke som en søknad om kapitulasjon.

Det som totalt mangler i Gahr Støres utspill er hva slags milits al-Shabaab er, og hvilke metoder som biter på den. Al-Shabaab er en av de farligste militser i dagens verden, og de rekrutterer blant somaliere i Sverige, Norge, resten av Europa og blant landsmenn i USA. Selv unge jihadister som er blitt «vekket» og er blottet for tilknytning til Somalia, har reist dit på jihad.

Det heter lett eufemistisk i NTBs melding at:

Gruppen, som i 2006 jaget krigsherrene ut av Somalias hovedstad Mogadishu, har tatt på seg ansvaret for flere selvmordsaksjoner der sivile liv har gått tapt.

Man bruker et negativt ord om al-Shabaabs motstander – «krigsherrer», mens man bruker det passive uttrykket – «der sivile liv har gått tapt» om de brutale og bestialske selvmordsangrepene blant annet mot et sykehus, der helseministeren ble drept. Mannen som sprengte seg selv kom fra Danmark og hadde forbindelse med somalieren som forsøkte å drepe Kurt Westergaard med øks i hans eget hjem 1. nyttårsdag 2010.

Ingenting i NTB-meldingen reflekterer trusselen og dens karakter. Ei heller Gahr Støres utspill.

Forsoningsspor?

– Hittil har det vært en ikkekontakt-linje overfor grupperinger som al-Shabaab, som tilsynelatende har kontroll i deler av landet som er blitt hardt rammet. Det mener jeg vi nå må revurdere, sier Støre til Dagsavisen.

– Dette er landet som har vært et av verdens fremste eksempler på statssammenbrudd.

Symptomet på at det er krise, ser vi i tørke og matmangel, men hovedproblemet ligger i politikken. På en eller annen måte må det finnes et forsoningsspor, sier Støre.

Gahr Støre vil snakke med Hamas, han vil snakke med al-Shabaab. Forslaget virker å henge i løse lufta. Hvordan snakker man med en milits som krever at du overgir deg?

Den diplomatisk-strategiske planen i en slik situasjon ville være at sulten vil sørge for å gjøre al-Shabaab upopulær, for å si det mildt. Folk vil flykte fra deres områder. Det gjør dem mer sårbare, både militært og ernæringsmessig.

USA har en capture and kill-policy overfor terrorgrupper. Gahr Støre anvender en retorikk der disse metodene ikke figurerer. Derfor har han en helt annen strategi. Men tjener den somalierne og norske interesser nå som over 20.000 somaliere bor i Norge?

Støre vil ha dialog med al-Shabaab

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂