Ingen har som Al Jazeera vært katalysator for sosial revolusjon i Midtøsten, noe Tunisia og nå Egypt er eksempler på. Men rollen innebærer risiko.

Al Jazeera kan bli som en propaganda- og informasjonssentral for opprørerne. TV-kanalen lager myter om retten til å velte korrupte regimer. Den har også en viss forkjærlighet for å stimulere en nasjonalisme og pan-arabisme som er fiendtlig innstilt til Vesten og ikke minst Israel.

Dette populistiske trekket gjør kanalen også fryktet og hatet av de autokratiske regimene i Midtøsten.

Al Jazeera har stort makt til å influere begivenhetene. Spørsmålet er om kanalen viser det nødvendige ansvar. Kritikerne mener den har en tendens til å blåse til ilden.

In many ways, it is Al Jazeera’s moment — not only because of the role it has played, but also because the channel has helped to shape a narrative of popular rage against oppressive American-backed Arab governments (and against Israel) ever since its founding 15 years ago. That narrative has long been implicit in the channel’s heavy emphasis on Arab suffering and political crisis, its screaming-match talk shows, even its sensational news banners and swelling orchestral accompaniments.

“The notion that there is a common struggle across the Arab world is something Al Jazeera helped create,” said Marc Lynch, a professor of Middle East Studies at George Washington University who has written extensively on the Arab news media. “They did not cause these events, but it’s almost impossible to imagine all this happening without Al Jazeera.”

Yet Al Jazeera’s opaque loyalties and motives are as closely scrutinized as its reporting. It is accused of tailoring its coverage to support Hezbollah in Lebanon and Hamas in Gaza against their Lebanese and Palestinian rivals. Its reporter in Tunisia became a leading partisan in the uprising there. And critics speculate that the network bowed to the diplomatic interests of the Qatari emir, its patron, by initially playing down the protests in Egypt.

Al Jazeera beskyldes for å oppildne folket, og for å favorisere islamistene. Det er alvorlige anklager. Hvordan vil Al Jazeera håndtere situasjoner som kommer ut av kontroll?

There is little doubt that Al Jazeera takes sides in the Palestinian dispute, portraying Hamas more favorably than its rivals — and it is more open about Arab anger at Israel than some other outlets. Even the station’s fans concede that it has blind spots and political vulnerabilities.

Scenene i Kairo ligner ikveld Bagdad etter Saddams fall. Folk plyndrer partihovedkvarteret for møbler og hva de måtte finne.

Seizing a Moment, Al Jazeera Galvanizes Arab Frustration

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂