Aslak Bonde møtte politisk redaktør i VG Hanne Skartveit til debatt i Dagsnytt Atten tirsdag om Olav Verstos kommentar om muslimsk etterblivenhet.

Bonde ble nødt til å formulere klarere hva han mente med at Verstos artikkel «måtte få konsekvenser». Omsider kom det frem at Bonde mente at Versto krenket halvannen milliard muslimer når han skrev at de var sivilisatorisk underlegne og følte mindreverdskompleks når de kom til Vesten.

Dette var i krystallinsk form to helt forskjellige reaksjonsmåter på Stockholms-bomberen. Versto har lest sin Enzensberger og Huntington og snakker om sivilisasjoner. Noen kulturer er bedre enn andre, noen har ikke utviklet frie samfunn. Men ifølge Bonde er dette en fornærmelse. Det er Versto som provoserer frem en reaksjon når han skriver på den måten.

Skartveit argumenterte godt for seg. Hun viste til Arab Development Reports, FN-rapporter utarbeidet av arabiske eksperter. De påpeker mangelen på utvikling som regionens største problem. Det er et faktum, men i Bondes hode blir det til en fornærmelse når det fremsettes av en norsk kommentator. Så langt har vi kommet. Det er imperialisme og vestlig arroganse når en norsk aviskommentator leser og bruker hodet.

Bonde protesterte mot at han ville sensurere Versto. Men konsekvensen av hans egne tanker kan ikke bli annet enn at visse forfattere står på indeks, som Huntington og Ayaan Hirsi Ali. De fornærmer halvannen milliard muslimer, og det skal de ikke få lov til.

Versto har nok irritert enkelte over lengre tid. I små drypp har han markert avstand og uenighet. Da Tariq Ali og Thorvald Steen fremførte sin panegyriske hyllest til Saladin og ditto nedrakking av Rikard Løvehjerte, skrev Versto at dette var hagiografi og hadde lite med den virkelige historien å gjøre.

Reaksjonen fra Aslak Bonde viser at vi er på vei inn i noe som kan kalles «blant de troende»: Troen forsvares på en annen måte enn før. Det holder ikke å være uenig. Man vil lukke munnen på dem man er uenig med. De krenker. Blasfemiforestillingen er høyst levende også blant den norske meningseliten.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂