Journalisten.no har fått tak i tegningen av Jan O. Henriksen som fikk Adresseavisen til å makulere 90.000 eksemplarer av ukemagasinet. Den vitner om at frykten har tatt redaktør Arne Blix.

Turbantegningen til Kurt Westergaard er blitt popkunst, den har oppnådd en ikonisk status, dvs den lever et liv i kraft av seg selv, og har ikke og har neppe hatt injurierende kraft. Det må tegner Henriksen ha tenkt da han tegnet turbantegningen under armen på kollega Westergaard. Ingen på desken kan heller ha reagert for tegningen gikk gjennom som illustrasjjon til saken om Westergaard.

Men sjefredaktør Blix fikk panikk og tok kostnaden ved å makulere hele opplaget. Dermed påførte han avisen et dobbelt tap: både et økonomisk, og et omdømmetap som også får konsekvenser for ytringsfriheten. Det gjør det tyngre for andre redaktører å ha et normalt forhold til satiretegninger.

Tegningen Adressa makulerte