Kommentar

Ni butikker og bensinstasjoner på Skotterud i Eidskog nektet å selge VGs forside om at krig er bedre enn sex. Nå vil VG at Mediebedriftenes Landsforbund binder salgsleddet til å undertegne en avtale der de forplikter seg til å selge avisen.

Administrerende redaktør i VG, Torry Pedersen, reagerte sterkt på at kjøpmenn egenrådig kunne bestemme seg for ikke å selge avisen. Men så viser det seg at det ikke foreligger noen forpliktelse om å selge avisen.

– Vi vil beskytte barna mot slike forsider. Dessuten er det ikke sant. Ingen i Eidskog syns krig er bedre enn sex, sier Per Arne Tollefsbøl i Skotterud handelsstandsforening til NRK.
I alt ni butikker og bensinstasjoner i Skotterud i Eidskog kommune fjernet rundt 500 VG-eksemplarer fra avisstativene på grunn av oppslaget på forsiden mandag.

Problemstillingen er interessant. Hvilke rettigheter har leddet som selger eller formidler et budskap? Hva med mottakeren som er bundet opp til å betale for et produkt, som TV-tittere gjennom lisensen? NRK benyttet Afghanistan-saken til å bruke ordet «pule» og «knulle», både verbalt og visuelt. Det er ord som mange finner krenkende.

VG vil ha en avtale med selger. Men hvor bindende vil en avtale være? Og hvor var VG da mange muslimske kjøpmenn boikottet Dagbladet pga grisetegningen? spør George Gooding på gooding.no:

Når Dagbladet trykket den super-viktige forsiden sin med Muhammed i sentrum, sa konstituert redaktør Lars Helle forsiktig at det var uheldig at butikkeiere graderte nyhetsstoff på den måten. VG Nett lenket til debatt:

«Synes du det er riktig å publisere Muhammed-karikaturer?»

Hva sa Bernt Olufsen og Torry Pedersen om muslimers rett, eller ikke-rett, til å nekte å selge en avis de følte seg krenket av? Noe de så på som umoralsk, noe som rett og slett gikk utover de linjer de lever etter?

Ingenting.

VG forbeholder seg også retten til å sensurere annonser, påpeker Gooding:

Men VGs annonseregler sier fra hvem som får bestemme når og om en ytring er for krenkende til å publisere:

Annonser som strider mot lovverket, er villedende eller har et innhold som avisen mener strider mot god moral, tone eller avisens linje, vil ikke bli godtatt.

VG nekter å selge deg annonseplass for din ytring hvis det passer dem, men butikkeiere i Skotterud skal, nei, må selge VGs ytringer. Hver dag. Uansett.

Men hva som strider mot god moral kommer an på øynene som ser. Øynene til ni butikkeiere fra Skotterud gjelder ikke. Men hva med hundrevis av muslimske øyne? VG har ikke trykket tegningene og forsvarte heller ikke Dagbladets forside.

Hvis man skal være prinsipiell bør man kanskje starte med seg selv?

Gooding spør idag hvorfor VG ikke talte for avtale mot boikott i februar, men først nå når kjøpmenn i Eidskog boikotter.

«Krige er bedre enn sex» førte til VG-boikott