Nytt

NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold hadde i morgensendingen et innslag om Hamas som var helt nye toner: Hamas undertrykker ytringsfriheten, bryr seg ikke om kvinner og barns rettigheter og setter opprettelsen av kalifatet foran palestinernes nasjonale interesser.

Hamas har sittet tre år ved makten. I denne tiden har Wold fremstilt Hamas som offer for israelerne, som den defensive, svake part og den demokratisk valgte regjering som verden nekter å anerkjenne. Nå leverer hun plutselig de argumentene som det internasjonale samfunn hele tiden har brukt for å nekte anerkjennelse. Man må bare si: bedre sent enn aldri, men det var lovlig sent.

Noe har fått Wold til å bryte ut av folden og markere uavhengighet og egen dømmekraft. Hva kan det ha vært?

Samme dag som dramatikken rundt «Mavi Marmara» utspant seg, utestengte Hamas fem NGO-er fra Gaza. Minst en av dem arbeidet med rettigheter for kvinner og barn. Hamas har ikke sans for slikt arbeid, kommenterte Wold og ga seg til å oppsummere de tre årene med Hamas-styre: Det er blitt trygt (slik det var trygt under fascismen (red.anm.), ingenting skjedde uten Hamas’ godkjenning (gjelder det også rakettene som avfyres fra tid til annen og som tilllegges frilansgrupper? red.anm.), men Hamas tolererer ikke andre meninger, klaget Wold. Det er ikke demokrati, sa hun og viste til to meningsmålinger som viser at heller ikke palestinerne er fornøyd: Bare rundt 25 prosent vil støtte Hamas ved et nytt valg, og rundt 45 prosent Fatah. Palestinerne har mao like gode instinkter som Wold. Hun ville dermed få frem at det går et skille mellom folket og Hamas, tidligere har disse vært fremstilt som ett.

Men verst må det være at Hamas ikke prioriterer palestinernes behov, hverken materielle eller politiske. Det er islamismen og kampen for kalifatet som går foran alt.

Dette er en oppsiktsvekkende konstatering av Wold. Vi kan ikke registrere å ha hørt en slik konstatering tidligere. At det faktisk kan være forskjell på folkets interesser og Hamas’, er en viktig presisering.

Den gjelder både palestinerne og israelerne. Hvis Wold også kunne få frem det siste, kunne reportasjene fra Midtøsten begynne å ligne objektiv journalistikk. Men det er ikke sikkert alle på Marienlyst er like begeistret for en slik vending. Forgjengeren Odd Karsten Tveit er bare blitt mer «resistance» med årene.

Ankepunktet som islamismen havarerer på, ser igjen ut til å være kvinners rettigheter.

Les også

-
-
-
-