Nytt

Dagbladets konstituerte redaktør, Lars Helle, insisterer fortsatt på at grisetegningen var en forsvarlig og normal illustrasjon til en nyhet. Han var ikke klar over historien bak tegningen før NRK gjorde ham oppmerksom på den, en uke senere.

Det fremkom da Helle deltok i Dagsnytt Atten onsdag. Helle møtte Høyre-politikeren Amir Sheikh som tok initiativ til meklingsmøtet mandag.

Helle sa han ikke ville beklage for det var ikke noe å beklage. Religiøse grupper kan ikke ha vetorett over nyhetsdekningen.

Dette svaret var ikke Sheikh fornøyd med, fordi Helle ikke later til å forstå hva de har trykket på førstesiden. Han sa Dagbladet har såret følelsene til 150.000 norske muslimer. Det snakkes alltid på vegne av det store Vi, i slike saker.

Mye tyder på han langt på vei rett. Også Amal Aden kritiserer Dagbladet i et leserinnlegg i Aftenposten, og sier avisen også gjør arbeidet vanskelig for liberale muslimer. Oppslaget er velkomstgave til de som hevder at storsamfunnet ikke respekterer muslimer.

NRK later ikke til å bestemme seg for om de skal gruppere grisetegningen sammen med Jyllands-Posten eller ikke. Det refereres stadig til «Muhammed-tegningene».

NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold fortalte lytterne om bakgrunnen for grisetegningen: at det var den russiske settlere Tatiana Soskin. Dette sa Helle han var helt ukjent med inntil for to dager siden.

Det er vanskelig å fatte at en avis kan være så bevisstløs fire år etter karikaturstriden, som nær hadde kostet Kurt Westergaard livet for bare en drøy måned siden.