Taxisjåfører i Stavanger vil aksjonere i protest mot politiets advarsler til kvinner mot å kjøre taxi alene. De aksjonerende sjåførene akter å parkere bilene i en time når kveldsrushet starter natt til søndag og utstyre seg med plakater der det står «Politiet kan kjøre deg hjem!».

Bakgrunnen for Stavangerpolitiets advarsler er at hele fem drosjesjåfører i Stavanger er blitt anmeldt for voldtekt eller voldtektsforsøk mot kvinnelige passasjerer den siste tiden:

– Vi reagerer sterkt på det politiadvokaten har sagt. Han henger ut alle, også oss som ikke har gjort noe galt, sier taxieier Habib Rahmouni til NRK.

Rahmouni har selv tre drosjer i trafikk i Stavanger sentrum. Han regner med at det blir full oppslutning om aksjonen natt til søndag.

I Stavanger sentrum er det rundt 320 drosjer i aktivitet lørdagsnatten og ifølge taxieieren vil de aller fleste av disse delta i aksjonen som er ment å omfatte alle taxisentralene.

Ledelsen i Stavanger Taxi er usikre på hvor stor oppslutning den varslede aksjonen blant sjåførene vil få.

– Vi har hørt om planene, men jeg vil bli overrasket dersom aksjonen får stor oppslutning.
Det sier Arild Birkedal som er daglig leder i Stavanger Taxi til NRK.

Birkedal sier at han forstår at sjåførene reagerer på politiets utspill, men at han ikke mener at den varslede aaksjonen er noe godt virkemiddel for å løse problemene i næringen.

Drosjevoldtektene er blitt en belastning for utenlandske sjåfører, forteller Omar Butt. Butt har kjørt drosje i Stavanger i 10 år, og opplever at folk får mindre og mindre tillit til sjåfører med utenlandsk bakgrunn:

– Dette går ut over sjåførene. Folk får mindre og mindre tillitt til oss. Vi får slengt kommentarer etter oss. Det er sjåførene som lider av dette, sier han til NRK.


Det er spesielt på nettene og i helgene at de fremmedkulturelle sjåførenes arbeidsdag blir preget av de uløste voldtektssakene.

– Folk er ekstra påpasselige bare de ser at det er en utenlandsk sjåfør i bilen. Flere har opplevet å bli åpent kritisert for det som har skjedd. Vi er blitt hengt ut i aviser og media. Du skal ikke kunne henge ut alle bare på grunn av en, mener drosjesjåføren.

Stavangerpolitiet tar nå DNA-tester av byens drosjesjåfører, og de siste dagene har tjue sjåfører i Stavanger Taxi avgitt de frivillige testene.

mar Butt er ikke særlig begeistret for DNA-testene som politiet nå tar av byens drosjesjåfører.

– Frivillig og frivillig. Det er klart at hadde de siktet meg hadde jeg jo tatt testen, men om de bare kommer på døren og spør, så er det litt verre. Det er ikke fordi vi ikke vil at saken skal oppklares, men dette er ikke rette måten å gjøre det på, mener han.

Politioverbetjent spesialist på etterforskning av seksuelle overgrep, Tor Erik Riska Thorsen i Rogaland politidistrikt mener forklaringen på at ikke-vestlige menn er overrepresentert på statistikken er et urgammelt kvinnesyn og lite åpenhet om seksualitet:

Mange av innvandrerne i Rogaland kommer fra utkantstrøk hvor et forhistorisk kvinnesyn lever godt, forklarer Thorsen. Dette synet tar menn med seg til andre land.

– Når en lettkledd, beruset kvinne setter seg alene inn i en taxi, har hun i utgangspunktet syndet allerede. En muslimsk kvinne kan ikke gjøre det. De som overfalt og voldtok kvinner på gata, har ment at de har vært i sin fulle rett. De har sett en beruset kvinne uten følge. Hun blir da regnet som fritt vilt i noen muslimske miljøer. Og etter egen oppfatning har mennene en forestilling om at kvinnene ikke har noen verdi som vitne i en straffesak, sier Thorsen.

Butt avviser en slik forklaring blankt, og mener at overrepresentasjonen ikke kan tilbakeføres til kulturforskjeller:

– Det er ingen kultur som gir noen form for åpning for voldtekt. Det tror jeg ikke, sier han

Han mener at det alltid vil kunne oppstå kommunikasjonssvikt mellom utenlandske drosjesjåfører og passasjerer.

– Det kan likevel aldri forklare slike saker som dette. Kommunikasjonssvikt kan ikke forklare en voldtektssak. Det finnes ingen unnskyldning for det, sier Butt.

Butt sier at han likevel så langt ikke har opplevet at jenter har valgt andre biler når de oppdager hvem som er sjåfør. Han mener også at det blir helt galt å råde kvinner til ikke å ta taxi.

– Det at enkelttilfeller har skjedd betyr ikke at det ikke er helt trygt å ta Stavanger taxi, sier han.

NRK: – Politiet kan kjøre deg hjem!

NRK: – Ingen unnskyldning for voldtekt