Blinde Vibeke Kaarstad fra Stavanger sier at problemet er økende. Kaarstad er helt avhengig av førerhund og forteller at selv når hun har forhåndsbestilt drosje så risikerer hun at førerhunden hennes nektes å bli med når taxien ankommer.

– Det er mykje verre nokon gong. Sidan i sommar har eg blitt nekta drosje ganske mykje, sjølv om eg legg inn i bestillinga at eg har med førarhund, sier Kaarstad, nestleder i Blindeforbundet i Rogaland.

– Det er trist, eg vurderer om eg må kutta ut heile førarhunden. Det blir jo eit kjempestort problem, sier Kaarstad.

Forrige søndag toppet det seg på Sola flyplass da fire forskjellige drosjesjåfører nektet henne adgang til taxiene sine. Drosjesjåfør Ethel Lygren kan bekrefte Kaarstads opplevelse på flyplassen for det var hun som til slutt kjørte Kaarstad etter at de utenlandske sjåførene fremst i drosjekøen ikke ville ha henne med.

Kaarstad sier at hun aldri har opplevd at norske sjåfører har nektet henne å ta med seg førerhunden sin. Det er de utenlandske sjåførene, sier hun.

– Dei som nektar å ta meg med, meiner hundar er skitne, det føler du på deg. Sjåførane trekker seg også veldig langt vekk frå meg. Dersom eg er så heldig å få bli med, må eg sjølv finna bakdøra og få hunden inn.

Kaarstad forteller at de utenlandske sjåførene sier at de er allergiske mot hunder. Men det tror hun ikke på.

Daglig leder i Stavanger Taxi, Svein Svimbil, sier at de har brukt mye tid på å understreke overfor sine sjåfører at førerhunder må tas med.

– Eg har spurt muslimske leiarar om dette har noko med religionen deira å gjera. Då har dei svart nei.

Til Svimbil kan vi opplyse om at sjåførene hans lyver. Dette har noe med islam å gjøre. Svimbil kjøper dog ikke argumentet om at de er allergiske mot hunder og lover å igjen minne på hvilke regler som gjelder.

– Viss dei ikkje toler å ta med ein førarhund i bilen, har dei ikkje rett til å køyra drosje. Det er ikkje haldbart. Det har også samferdslestyresmaktene uttalt.

Her er det ikke nok med påminnelse. Dette er ren skjær diskriminering av funksjonhemmede – det er bare å gi disse sjåførene sparken. Dette var ikke første gang Stavanger Taxi ble gjort oppmerksom på problemet. Daglig leder i Stavanger Taxi, Svein Svimbil, lovet å ta grep i forrige måned. Men ingenting har skjedd og problemet er ikke blitt borte.

Hva vil Svein Svimbil gjøre nå?

Og hvor er det blitt av Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø som er så opptatt av diskriminering (ihvertfall når det dreier seg om hijab)?

Også i andre land blir førerhunder stående igjen på fortauet. Utenlandske drosjesjåfører nekter å ta dem med, som her i Leicester i Storbritannia:

Leicester1

Hurra for mangfoldet… Britene er allerede i mindretall i Leicester. 

Men her var visst begrunnelsen islam og ikke allergi: ‘Me, I do not take the dog. It’s a choice for me. For me, it’s about my religion’.

Men i dette tilfellet hadde ihvertfall det britiske taxiselskapet vett til å sparke sjåføren som ble filmet da han nektet å ta med den blinde passasjeren med førerhund. Britiske sjåfører må ha legerapport som bekrefter allergi mot hunder hvis de vil nekte å ta med hunder.

Da får man bare håpe at det ikke er for mange korrupte leger som utfører vennetjenester…

NRK