Nytt

USAs øverste FN-diplomat i Afghanistan Peter Galbraith er sparket fra stillingen, opplyser en FN-tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters. Det skjer etter en krangel mellom ham og hans sjef, nordmannen Kai Eide, om håndteringen av presidentvalget, ifølge Reuters’ kilde.

Galbraith inntok en aggressiv og frittalende holdning til spørsmålet om juks i presidentvalget 20. august, noe som opprørte Eide, som ønsket å jobbe mer i det stille.

Tidligere har det kommet krav om at Eide måtte sparkes. Flere FN-diplomater hevdet overfor amerikanske og britiske medier at Eide ville skåne sittende president Hamid Karzai og legge lokk på deler av valgjukset. Galbraith, som har hatt ansvaret for politiske saker ved FN-kontoret, skal ha presset på for å avsløre alt valgfusket, skrev VG nylig.

En anonym kilde i FN sa til The Thelegraph at Eide burde få sparken etter sin håndtering av valgskandalen i Afghanistan. Galbraith er en erfaren diplomat med mange viktige internasjonale poster bak seg.

Top U.S. envoy removed from Afghanistan U.N. job: source