Nytt

SFO-ordningen ved Vahl skole i Oslo, som har 95 prosent minoritetselever, ville gi to etnisk norske jenter hijab. SFO`s baseleder sendte derfor med to ikke-muslimske jenter i første klasse et håndskrevet brev hjem til foreldrene om at deres seks år gamle døtre kunne få utdelt hijab av SFO:

«Kan (barnets navn) få en hijab fra SFO», sto det i brevet, som var underskrevet av SFOs baseleder.

Den ene familien skal ha reagert sterkt på forespørselen, og ingen av foreldrene ønsket at døtrene deres skulle få utdelt hijab fra skolen.

Assisterende rektor ved Vahl skole, Grete Wahlmann, sier imidlertid at det var de seks år gamle jentene selv som ville gå med «flotte, fargerike og glitrende» hijaber, og at brevet således var en «gest fra SFO»:

– Dette var bare en liten gest fra SFO. Det var to småjenter som hadde lyst til å pynte seg med flotte, fargerike og glitrende hijaber, og derfor spurte SFO om det var greit for foreldrene at de ga det til dem, sier Wahlmann.

– Men er det skolens oppgave å tilby et såpass kontroversielt plagg til elevene?

– Dette er jo ikke skrevet på skolens offisielle papir, og det dreier seg ikke om noe annet enn at to småjenter ønsket å pynte seg. Det ønsket ikke foreldrene, og da var det selvfølgelig greit.

– Men er det greit at skolen tilbyr seksåringer hijab?

– Nei, men sendt er sendt. Å bruke hijab er selvfølgelig et privat anliggende, og det er de foresatte som bestemmer dette – ikke skolen eller jentene selv, sier Wahlberg, som selv snakket med de foresatte etter at de reagerte på forespørselen.

Hege Storhaug i Human Rights Service, reagerer kraftig på at SFO ved Vahl skole tilbød de ikke-muslimske jentene hijab:

– Ansatte på Vahl skole promoterer hijab overfor etnisk norske elever, og vi vet at barn ønsker å være som alle andre. Dette viser at det eksisterer et stort hijab-press som vanligvis er usynlig, og det er hårreisende at et slikt brev sendes hjem til elever ved skolen. Majoriteten av kvinnene som går med hijab gjør det under tvang og press, og i Norge har vi ikke forstått at dette plagget skal signalisere dyd og renhet, framholder Storhaug, og legger til:

– Vi må spørre foreldrene til disse barna: Hva er formålet med at små barn skal gå med hijab? Dette er et plagg som kvinner må ikle seg for ikke å hisse opp menn seksuelt. Når jeg får venner fra Pakistan på besøk, blir de sjokkert over hvor mange muslimske barn som går med hijab i Oslo, hevder Storhaug, som mener hijab må forbys i skolen.

De ikke-muslimske jentene har nå sluttet på Vahl skole, men dette skal ikke ha direkte sammenheng med skolens tilbud om gi dem hijab.

Aftenposten: SFO tilbød hijab til norske seksåringer

Les også HRS`artikkel om saken

Like før påske ble HRS tipset om det som ble betegnet som et voldsomt hijab-press ved Vahl barneskole i Oslo sentrum. Kilder knyttet til skolen fortalte HRS at en ansatt kvinne med pakistansk kvinne bakgrunn, åpent prøver å pådytte jenter helt ned i 1.klasse hijab. Hun smigrer jenter uten hijab ved å fortelle dem hvor pene de vil bli hvis de ikler seg hijab, og sier at hun kan gi dem hijab i gave. Kvinnen jobber ved SFO og benyttes også som assistent i klasserommet. I mars fikk hun leder av SFO til å skrive følgende melding til hjemmet til to ikke-muslimske jenter: «Kan X få en hijab fra SFO tirs.31/3 -09.» Brevet er datert 30.mars og signert den norske SFO-lederen. HRS besitter originalen av brevet. Vi besitter også foto av plakater fra skolens bygning der det annonseres bønnestunder for barna.