Nytt

I følge Aftenposten skal utenriksminister Jonas Gahr Støre ha vært klar i talen og gått til frontalangrep på Irans president Mahmoud Ahmadinejad. I talen gjentok Ahmadinejad at Israel er en rasistisk stat som burde utraderers fra jordens overflate, og en «uvanlig opprørt» Gahr Støre skal ha svart på tiltale ved å beskylde presidenten for å spre hat, frykt og intoleranse:

Vestlige land marsjerte ut i protest mot den iranske presidenten. Neste taler var Støre. Han beskyldte Irans president for å spre hat, frykt og intoleranse. Han sa at Irans president hadde satt seg selv utenfor konferansen, og han understreket at Norge ikke ville godta at FNs talerstol ble overlatt til ekstremister.

Da fikk Støre applaus.

Imidlertid er der så langt ingen andre medier enn regjeringens nettside som bekrefter Aftenpostens gjengivelse, men nyhetsbyrået AP siterer Gahr Støre på at Irans presidents uttalelser «er i motstrid til konferansens ånd og verdighet»:

Speaking directly after Ahmadinejad, Norway’s foreign minister said the Iranian leader’s comments «run counter to the very spirit of dignity of the conference.»

Ahmadinejad «has made Iran the odd man out,» Jonas Gahr Store said.

Dagbladet og ABC Nyheter siterer NTBs versjon, som forøvrig er den samme som AP`s:

Rett etter Ahmadinejads tale gikk utenriksminister Støre på talerstolen, der han understreket Ahmadinejads rett til å uttrykke seg, men tok avstand fra hans uttalelser, ifølge NTB.

— Jeg tar sterkt avstand fra den forrige talerens synspunkter, sa Støre og sa at Ahmadinejad plasserte seg på siden av de andre, i strid med konferansens ånd, som «the odd man out».

— Norge vil ikke akseptere at «the odd man out» kidnapper innsatsen til de mange, sa Støre.

Aftenposten: – Sprer hat, frykt og intoleranse

Regjeringen.no: Norges innlegg på rasismekonferanse i Genéve
I Aftenpostens oversettelse:

– Dette er FNs talerstol. Per definisjon er det en talerstol for ytringsfrihet – sentralt blant menneskerettighetene, sa utenriksministeren.

– Irans president har akkurat brukt denne rettigheten. Han gjorde det – etter min mening – på en måte som truer selve fokuset til denne konferansen.

– I dag møtes vi på basis av en erklæring som har blitt nøye fremforhandlet av våre representanter. Den har klart å bygge en bred konsensus, og fått med seg alle grupper og stater.

– Med sin inngripen har Irans president valgt å plassere sitt land utenfor grensene av denne erklæringen, fortsatte han.

– Ytringsfrihet, ja. Men dokumentet vi har blitt enige om er også klart på behovet for beskyttelse mot oppfordringer til hat. Jeg hørte budskapene i presidentens tale – og de gjør akkurat det: Oppfordrer til hat, til å spre fryktens politikk og fremmer et vilkårlig budskap om intoleranse.

– Den iranske presidentens anklager er stikk i strid med selve ånden og verdigheten til denne konferansen. Gjennom sitt budskap har presidenten gjort Iran til en venneløs enstøing. Og Norge vil ikke akseptere at den venneløse enstøingen kaprer det kollektive forsøket støttet av de mange. Igjen – Irans president valgte å plassere Iran som en venneløs enstøing.