Nytt

De norske delegatene ble sittende da flertallet av de vestlige lands delegater på FN`s omstridte konferanse om rasisme – Durban II – reiste seg og forlot salen i protest under Irans president Mahmoud Ahmadinejads tale. Blant dem var Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner, som på forhånd hadde truet med å forlate møtet hvis Ahmadinejad gikk til verbalt angrep på Israel i talen sin.

Og det gjorde han, blant annet ved å omtale Israel som «rasistisk».

Da Irans president begynte å snakke om «okkupasjonen av Palestina», begynte enkelte av delegatene å juble høyt. Et titall andre reiste seg rett opp og forlot rommet med stødig gange.

Blant diplomatene som reiste seg var representanter fra Finland og Danmark – i tillegg til Frankrike.

De norske delegatene ble imidlertid værende, og utenriksminister Jonas Gahr Støre skal ha lovet å angivelig svare på tiltale dersom Ahmadinejad benyttet FN-talerstolen til å gå til angrep på Vesten og Israel. Etter planen skal Gahr Støre holde sitt innlegg rett etter den iranske presidenten. Norge er blant de få vestlige land som har sendt deltagere på ministernivå.

For øvrig ble Ahmadinejads tale flere ganger avbrutt av protester fra salen, og innlegget hans ble utsatt da en person utstyrt med klovneparykk kom seg frem til talerstolen og kastet en gjenstand på presidenten. Sikkerhetsvakter måtte også fjerne ytterligere 3 personer som i klovnekostymer demonstrerte i salen mot Ahmadinejad.

Flere ganger senere i løpet av talen måtte Ahmadinejad avbryte seg selv midt i setningen fordi de sinte ropene fra tilskuerbenkene ble for høye.

Trakk seg i protest

FN-konferansen mot rasisme har vært utsatt for problemer lenge før den begynte mandag morgen. USA, Tyskland og Australia var blant landene som trakk seg fra konferansen fordi de fryktet at den ville bli «kuppet» av land som ønsket å angripe Israel.

Andre land, blant annet de fleste medlemmene av EU, valgte å stille med ambassadører i stedet for utenriksministre. Jonas Gahr Støre insisterte på å reise likevel.

– Jeg er imot å overlate talerstolen til de vi er uenige med som en reaksjon på uenigheten. Det er noe som rimer dårlig hvis de får tale uimotsagt, sa Støre til Aftenposten.no før Ahmadinejad tok talerstolen mandag ettermiddag.

I en uttalelse fordømmer franske myndigheter Ahmadinejads innlegg som «hatsk».

Også Canada, Italia, New Zealand, Polen og Nederland har valgt å boikotte den kontroversielle antirasismekonferansen.

Aftenposten: Forlot møtet i protest

Jyllands-Posten: Danmark udvandret fra konference