Nytt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sender Siv Jensens kritikk av hans holdning til ytringsfrihet i retur. Han mener hun selv er selektiv og viser til Mohyeldeen Mohammads tale på Universitetsplassen.

Det er et dristig eksempel av utenriksministeren, for Mohammad truet som kjent Norge med et 9/11 hvis ikke muslimene fikk bedre behandling.

Gahr Støre tok selv avstand fra uttalelsene. Nå bruker han dem som eksempl på Siv Jensens selektive forhold til ytringsfrihet. Men er dette uttalelser man skal finne seg i?

Her legger Gahr Støre en felle for seg selv. Han mener man skal utvise skjønn og vise ansvar når man bruker ytringsfriheten. Derfor tok han avstand fra Jyllands-Postens karikaturer og han sa sist uke at han var glad han ikke satt med det redaksjonelle ansvar i Dagbladet.

Men når det gjelder trusler om terror på norsk jord, viser han til ytringsfriheten! Mener han at offentligheten skal tåle å høre at de kan bli terrorisert hvis de ikke innfrir bestemte krav?

Siv Jensen tok opp islamiseringen av Norge i sin tale til årsmøtet i Oslo Frp. Hun viste til all påpakning hun fikk for sin påstand om at Norge snikislamiseres. Journalister latterliggjorde henne. Høyres Per Kristian Foss syntes det minnet om 30-årene, også den gang drev man brennmerking av en folkegruppe, med uhyggelige konsekvenser, sa han.

Men hva er det som skjer, spurte Jensen, nå skjer dette på åpen gate i Oslo, og hun anklaget Gahr Støre for feighet. Hans unnfallenhet under karikaturstriden i 2006 la veien åpen for fredagens angrep på ytringsfriheten, sa hun.

Dette kunne ikke Gahr Støre ha sittende på seg.

– Hun presenterer et skremmebilde. Siv Jensen kommer ikke med ett konstruktivt bidrag til hvordan et mer mangfoldig Norge skal leve godt sammen.

Gahr Støre fordømte Mohammads trusler, men sa så, unnskyldende, terapeutisk, at dette var et eksempel på hva som skjer når noen faller utenfor Den store Samtalen som foregår i samfunnet. Når noen føler at de faller utenfor kan de bli fristet til å finne på dumme ting, mente Gahr Støre.

Det spørs om Mohammad syntes noe særlig om psykologiseringen. Han studerer i Saudi-Arabia.

Så tok han for seg Mohammads tale og ytringsfriheten.

– Hun er selektiv om ytringsfriheten. Hun er for ytringsfrihet rent prinsipielt. Men når det kommer noe fra en lovlig demonstrasjon, som hun ikke liker, så er hun mot den. Selve ideen med ytringsfriheten er at du må tåle ting du er dypt, dypt uenig i, sier Støre.

– Når Siv Jensen snakker slik, så bidrar hun til å spre frykt. Hun bidrar til å stemple mennesker i grupper. Det er det farligste vi kan gjøre, å generalisere.

– Bruker min ytringsfrihet
– Det har jeg tenkt til å bruke min ytringsfrihet til å ta sterkt avstand fra. At jeg er feig er hun i sin fulle rett til å mene. Jeg har i hele mitt politiske liv slåss for menneskerettighetene og for ytringsfriheten, og jeg mener jeg ikke har noe å skamme meg over i den sammenheng, sier utenriksministeren.

Siv Jensen sprer bare frykt