Sakset/Fra hofta

Først var det islamofobi, så kommer Usman Rana med en ny diagnose: Siv Jensen lider av konspiranoia. Ord spres fort. Det skal visstnok være en form for patologi.

– Siv Jensen lider av det jeg kaller konspiranoia. Det er rett og slett tøvete påstander, og minner veldig om det Hitler-Tyskland gjorde mot jødene før andre verdenskrig. Setter merkelapper på folk og mistenker dem for å ha en konkret plan og et felles mål, sier Rana til VG Nett.

Rana studerer til lege, så han vet vel hva han snakker om.

Rana har nylig uttalt at frafalne muslimer som kritiserer islam har psykiske problemer. Pussig nok nevnte han bare kvinner: Irshad Manji og Ayaan Hirsi Ali.

VGs journalist Kathrine Hammerstad har intervjuet Basim Ghozlan og Usman Rana. Hun kaller dem «fremtredende muslimer». Virkelig? Hvem har gjort dem til det? Medier som umiddelbart oppsøker dem for å høre hva de mener i enhver sammenheng. Mediene er en del av problemene, fordi de ikke tar noe ansvar i hvem de intervjuer, og hva de slipper gjennom. Man krever aktsomhet av en politiker som Siv Jensen. Hun må ikke si det hun sier. Men ingen i mediene kunne finne på å stille det samme spørsmål til seg selv.

– Enten aner hun ikke hva hun snakker om, eller så sprer hun løgn med vilje. Dette opplever jeg som en desperat jakt på stemmer, som går på bekostning av en minoritet, sier Basim Ghozlan til VG Nett.

At folk som Ghozlan, Rana og Asghar Ali uhemmet får slå om seg med nazibeskyldninger, er noe av problemet. Det er ikke første gang, men nå var det altså en av Høyres fremste som åpnet jakten.

Etter å ha avfyrt nazi-anklagene, slipper Rana unna med å beklage nivået i debatten!

Han kan omkostningsfritt fordømme ekstreme grupper andre steder: skulle de dukke opp her er det Siv Jensens skyld. Her har Rana på forhånd dukket opp forekomsten av ekstremister og satt det på Frps regning.

VGs Hammerstad er visst stenograf, ikke journalist.

Ingen av de to representantene for det muslimske miljøet er imponert over nivået integreringsdebatten har lagt seg på etter Jensens utspill. Nå frykter Rana at et debattklima preget av fiendtlighet, islamofobi, fordommer og fremmedfrykt skal hardne deler av det muslimske miljøet i landet. Han frykter tilstander som i Danmark, hvor det har oppstått ekstreme grupperinger som Hizb-Ur-Tahrir blant muslimer som følge av en hardere linje fra myndighetene. Slike grupperinger er langt mer aggressive og bokstavtro til religionen enn det som er vanlig i Norge per i dag.

– Det minner mer om assimileringspolitikk enn integreringspolitikk det som har skjedd i Danmark. Det fins ikke i Norge, men jeg finner grunn til å advare mot en slik utvikling i Norge dersom vi fortsetter med en gammeldags og lite progressiv debatt som strider mot et multikulturelt og globalisert samfunn.

– Vi må stå sammen mot ekstreme og bokstavtro krefter som Hizb-Ur-Tahrir, og ikke skape et klima som kan gi dem fotfeste, sier Rana.


– Slapp av Siv, vi har ikke tenkt å ta over Norge

For the record:

Venstres leder Lars Sponheim greier alltid å markere seg. Denne gang ved å foreslå at Siv Jensen og Frp utestenges fra debatten.

Det er ikke utviklingen av debatten som er problmenet, men Siv Jensens utgangspunkt.Når hun velger et slikt nivå og antyder at det er fare for at norsk lov settes til side for sharia-lover, er utgangspunktet for debatten uansett meningsløs. Jeg har til gode å se noen reaksjoner som er på et så lavt nivå som utspillet hennes, sier Sponheim til VG Nett.

– Hvordan kan man få innvandrings- og integreringsdebatten inn på et mer konstruktivt spor?

– Sannsynligvis ved å holde Frp helt borte fra debatten. Istedenfor må vi la alle nyanser av folk som jobber med integrering få en helt annen plass i debatten. Hvitættede som ikke aksepterer at vi lever i et flerkulturelt samfunn er ikke et godt utgangspunkt for en god debatt om dette, sier Venstre-lederen.

Også denne gang var det Kathrine Hammerstad som førte pennen.


Vil stenge Siv ute fra innvandringsdebatten