Nytt

Ambulansesjåfør Erik Schjenken, som er frifunnet for utilbørlig oppførsel i Oslo Tingrett, har klaget 4 statsråder inn for Sivilombudsmannen for å ha stemplet ham som rasist i fjor sommer. De 4 innklagede er finansminister Kristin Halvorsen, helseminister Bjarne Håkon Hanssen, næringsminister Sylvia Brustad og daværende barne- og likestillingsminister Manuela Ramin Osmundsen.

Politiet har slått fast at det ikke finnes holdepunkter for å hevde at Ali Farahs etnisitet hadde betydning for det som skjedde i Sofienbergparken:

Nå forlanger Schjenken beklagelse fra fire statsråder som kom med uttalelser etter hendelsen.

– Begått urett

….

Erik Schjenken mener at uttalelser som disse stasrådene kom med var med på å stigmatisere ham som rasist, og på P4 sine hjemmesider kan du lese hva statsrådene uttalte.

– Jeg føler det er begått urett, de har gått til personlig angrep på meg, sier Schjenken til P4-nyhetene.

Professor i rettsvitenskap ved universitetet i Oslo, Eivind Smith, sier at da Schjenkens sak er viktig og har mange dimensjoner, taler det for at Sivilombudsmannen prioriterer saken.

Schjenken håper de fire regjeringsmedlemmene vil innse at de tok feil og beklage sine uttalelser, men sier at det viktigste er å forhindre lignende oppførsel fra politikere i fremtiden:

– Det viktigste for meg er at dette ikke skal skje igjen. Hvis jeg ikke hadde klaget på dette kunne politikere fortsatt med å uttale seg uten at det får konsekvenser, sier ambulansesjåføren til radiokanalen.

Ambulansesjåføren har fått diagnosen PTSD (Post-traumatisk stress syndrom) etter mediepågangen i forbindelse med hendelsen i Sofienberg-parken i fjor sommer. KrF-leder Dagfinn Høybråten er forøvrig også klaget inn til sivilombudsmannen i samme anledning.

Dette sa representantene for den norske regjeringen umiddelbart etter at saken ble kjent i mediene:

Kristin Halvorsen, SV-leder og finansminister:

VG 9. august 2007: «Kunne dette skjedd hvis det var en hvit småbarnsfar? Sannsynligvis ikke»

NTB 29. august 2007: «Denne saken må føre til et vendepunkt. Vi må gyve løs og sette foten veldig klart ned. Vi kan aldri akseptere bevisst åpenbar rasisme eller ubevisste fordommer, sier Halvorsen til NTB etter at Helsetilsynet i Oslo og Akershus onsdag la fram sin rapport om den såkalte ambulansesaken.»

Bjarne Håkon Hanssen, daværende Arbeids- og inkluderingsminister (Ap):

VG 14. august 2007: «Torsdag gikk SV-politiker Akhtar Chaudhry ut i VG og krevde en uavhengig utredning om offentlig rasisme.

– Vi vil kartlegge hvor omfattende diskriminering er i de offentlige, og også noen av de kommunale, virksomhetene før vi setter i gang konkrete tiltak, sier Hanssen.
Han legger til at denne kartleggingen ikke vil bli en hvilepute.

– Det som hendte med Ali Farah, og debatten det har startet er noe av grunnen til at vi er her i dag, sier han.»

Sylvia Brustad, daværende Helseminister (Ap):

Dagsavisen 14. august: «Om du er hvit eller har en annen hudfarge, om du er kvinne eller mann, gammel eller ung, så skal du få samme behandling, sier Brustad»

Som vertinne for en konferanse om rasisme og diskriminering i Oslo 28. november 2007, brukte daværende barne- og likestillingsminister Manuela Ramin Osmundsen (Ap) ambulansepersonellet som et eksempel på rasismen i den «norske idyllen»:

«Rasisme, diskriminering og fremmedfrykt er ikke nytt i Norge som har kommet med nye innvandringsgrupper. Vi vet at den samiske befolkningen, og nasjonale minoriteter har vært utsatt for marginalisering og rasisme i mange hundre år. Parallelt med at vi sikrer den samiske minoriteten særlige rettigheter som urbefolkning, pågår arbeidet mot rasisme rettet mot nye minoritetsgrupper. Det er nok av konkrete eksempler å gripe fatt i. La meg ta to:

Sak 1: En sen fredagskveld i januar 2001, på Holmlia i Oslo, står Benjamin Hermansen (15) og en kamerat utenfor nærbutikken like ved huset der Benjamin bor. To unge menn kommer ut av en bil. De virker truende. Benjamin og kameraten finner det tryggest å stikke av. De to forfølger dem. Resten av historien kjenner dere: Kameraten kommer seg unna. Benjamin blir stukket ned med kniv og dør på stedet.

Benjamin hadde ghanesisk far og norsk mor.
Bare noen timer senere arresterer politiet fem ungdommer fra et nynazistisk miljø.

Sak 2: Denne sommeren ryster en ny sak med rasistiske overtoner den norske idyllen. Norsk-somalieren Ali Farah blir slått ned i Sofienbergparken i Oslo. Han slår bakhodet kraftig i bakken og ambulanse blir tilkalt. De to ambulansesjåførene nekter å ta ham med til sykehuset. Dette skjer til tross for at han har store hodeskader.»

Leder for Kristelig folkeparti Dagfinn Høybråten skrev på sin personlige blogg:

«»DITT SVIN!» skal ambulansesjåførene ha sagt til Ali Haji Mohamed Farah som lå blodig og hjelpeløs i Sofienbergparken. Så lot de han ligge, og dro sin vei.»