Feature

Vladimir Putins kroppsspråk og ansiktsuttrykk da han ankom Vladikavkaz lørdag sier det meste: her er det ikke nok med en aksjon for å sette seg i respekt, her skal det denges løs. Georgierne skal få seg en lærepenge de sent vil glemme.

Liksom Slobodan Milosevic har Putin hele statsapparatet til disposisjon og kan anrette stor skade. Makten er berusende og vissheten om at man kan pine og plage motstanderen gir en egen tilfredsstillelse. Putin har bygget opp en hel samfunnsstruktur på vold og makt. Det er den vi ser utspille seg i Georgia. Det er samme politikk som anvendes i det økonomiske liv: rå makt, grådighet uten hemninger. I Russland er KGB mafiaen og omvendt.

Hvis Milosevic er noe å gå etter så tar det lang tid før verden reagerer: Den hensynsløse har stort spillerom. Omverdenen vil helst ikke bli innblandet i et slagsmål. Man kan selv få en blodig nese.

Man burde snart ha lært å lese skriften på veggen. President Medvedev sier flyktningestrømmen ut av Sør-Ossetia er en humanitær katastrofe – 30.000 har flyktet inn i Russland. Samtidig avviser russiske krigsskip båter med humanitære hjelpesendinger.

Hvis Bosnia er noe å gå etter så er indignasjonen over de første bildene tidspunktet hvor verden kan handle. Bildene fra Gori preger idag verdens aviser. Russland har allerede tapt informasjonskrigen. For politikerne er det vinduet for handling. Men hvis man ikke handler, inntrer apatien og resignasjonen i verdensopinionen, og da må det bli virkelig ille før politikerne får mannet seg opp.

Man må bare ikke si at man ikke vet eller ikke forsto.

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-

Les også