Nytt

Rutinerte, for ikke å si durkdrevne Vitalij Tsjurkin mot USAs nye FN-ambassadør, Samantha Power, i Sikkerhetsrådet.

Russland ville ikke ha et åpent møte, og dette var så viktig for Moskva at  man diskuterte i to timer før Moskva måtte bite i gresset. Kameraene ble slått på.

Tsjurkin vendte i kjent Putin-stil vestlig retorikk mot Vesten; Det snakkes så mye om rettigheter, men hvorfor bryr ingen seg om rettighetene til russerne og de russisk-språklige, spurte den russiske ambassadøren. Han ville fremstille intervensjonen som en heroisk redningsaksjon, og Vesten som dobbeltmoralsk.

Samantha Power får brynt seg. Den idealistiske forkjemper for humanitære intervensjoner, forfatter av boken A Problem from Hell, America and the Age of Genocide, står midt oppe i realpolitikken. Hun skal avverge den mest alvorlige konfrontasjon mellom USA og Russland siden invasjonen av Afghanistan i 1979.

Hva foreslo Power? At OSSE sender observatører til Krim. Det er etter boka, men spiller Putin etter den boken? Eller er det helt andre regler som gjelder?

Speaking at an emergency meeting of the U.N. Security Council, U.S. Ambassador to the United Nations Samantha Power called for the swift deployment of international monitors from the United Nations and the Organization for the Security and Cooperation in Europe (OSCE) to Ukraine to help stem the escalating crisis there.

Observatører fungerer så lenge motparten slipper dem inn og lar dem bevege seg.

Putin vet utmerket godt hva Power vil sette i gang, og han er neppe med på notene. Hensikten er å sette en fot i døren og tvinge Putin til å deeskalere ved å rapportere om alt som skjer og bidra til megling og samtale.

Power kjenner dette spillet fra Bosnia som hun studerte inngående. Der spilte Slobodan Milosevic det samme spillet, og han visste akkurat hvordan han skulle sette det internasjonale samfunn sjakk matt. Putin er Milosevic big time.

http://www.reuters.com/article/2014/03/02/us-ukraine-crisis-idUSBREA1Q1E820140302