Fremskrittspartiet med godt over 30 prosent og Ap på 26 – en bitter pille å svelge for mange. Tydeligvis også for Aftenpostens Christine Engh, som skriver: Frp-formann Siv Jensen kroer seg som en ormunge i solskinn.

Billedvalget er talende. I stedet for en katt som maler, eller andre vennlige uttrykk, sammenlignes Siv Jensen med en ormunge. Kroer ormer seg? Hva sier avisens eget språkorakel Per Egil Hegge om dette ordvalget? Det forekommer oss ytterst uheldig og tendensiøst. Frp er gift. Kort og godt.

Det passer godt med hva Aps sekretær Martin Kolberg sier: Norge står foran et skjebnevalg. Det blir et annet Norge hvis Frp vinner. Nå skal skremselsppropagandaen frem, og Aftenpostens overtramp viser at de har journalistene med seg. Det første målet er å skremme Høyre, og nestleder Jan Tore Sanner innfrir umiddelbart. I stedet for å være at et klimaskifte er på gang, velger han å avskrive et samarbeid med Frp.

– Det vil være et risikoprosjekt for Høyre å satse på Frp alene og velge bort sentrum. Vi kan ikke ta sjansen på at Høyre og Frp får flertall alene, da vil vi spille sentrum rett i armene på Ap. Risikoen er stor for at Høyre og Frp ville fått under femti prosents oppslutning. Vi er ikke villige til å ofre en borgerlig valgseier i 2009 ved å gjøre et slikt valg nå, sier han.

Goddag mann, økseskaft. Det blir ingen borgerlig valgseier uten Frp. Sanner og Høyre får ikke bestemt seg: «Vi kan ikke ta sjansen på at Høyre og Frp får flertall alene». Nettopp. Høyre tør ikke. Partiet kommer til å bli stående igjen på perrongen. Men heller ikke Frp greier å styre historiens tog uten Høyre. Det kan bli folkelig flertall for en ny politikk, som likevel ender med en mindretallsregjering fra Ap og sentrum. Det vil ikke være bra for det norske demokratiet.

Høyre har et stort problem. De greier ikke å bryte ut av den mentale tvangstrøyen som journalister og Ap/sentrum har spunnet, som sier at Frp er veien til fortapelsen. Høyre ser sitt eget nederlag i øynene hver gang de ser Frp bruse frem, og det tåler de ikke. De klynger seg til en skanse som ikke finnes.

Høyres oppgave er å gi Frp den dannelsen de av ulike grunner har underskudd på. De kunne fungere som oppdragere, gi historisk tyngde og være garanten overfor borgerlige velgere for at en ny regjering vil føre en ansvarlig politikk. Trolig ville mange sentrumsvelgere la seg friste. Folk føler at politikken råtner på rot og er i sitt hjerte enig med Frp, men tør ikke si det høyt.

Hvis Frp og Høyre skal vinne valget, må de formulere en plattform og inngå en allianse NU. Da vil de kunne dra nytte av oppdriften fra de uvanlige galluptallene vi nå ser. Ellers risikerer de at velgernes entusiasme slukner. Folk forventer at politikerne responderer.

Kolberg og Aftenposten har helt rett: Valget i 2009 blir et skjebnevalg, og de er selv noe av grunnen til det.


Enda en blåveis for Jens Stoltenberg


Langt fra at Høyre og Frp samles

Les også

-
-
-
-
-
-