Nytt

De kurdiske myndighetene i Nord-Irak ber PKK-geriljaen legge ned våpnene. Væpnet kamp er i strid med kurdernes interesser, heter det. Statsminister Nouri al-Maliki ga tirsdag beskjed om at PKKs kontorer skal stenges.

På ett døgn har kurdernes posisjon svingt 180 grader. Mandag het det at myndighetene ikke ville utlevere PKK-ledere, og at en tyrkisk invasjon ville bli møtt med våpenmakt. Nå har pipen fått en helt annen tone:

«We call upon the PKK to eliminate violence and armed struggle as a mode of operation,» said a sternly worded four-point statement issued by the office of Massud Barzani, president of the autonomous Kurdish region of Iraq.

«We do not accept in any way, based on our commitment to the Iraqi constitution, the use of Iraqi territories, including the territories of the Kurdistan region, as a base to threaten the security of neighbouring countries.»

PKK har tilbudt våpenhvile hvis Tyrkia avblåser invasjonsplanene, men en slik hestehandel går ikke Tyrkia med på. Tyrkia sier USA vil støtte tyrkerne militært, men i Washington sier man det begrenser seg til etterretning om hvor PKK holder til.

President of Iraqi Kurdish region urges end to rebellion