Nytt

adam.jpg

Tre terrormistenkte underlagt meldeplikt har forsvunnet i Storbritannia. De var mistenkt for å ville drepe britiske soldater i utlandet. Nå hagler kritikken. Innenriksministeren er fortvilet: opposisjonen vil ha både i pose og sekk.

De tre – Lamine Adam (26), broren Ibrahim (20) og Cerie Bullivant (24) var underlagt meldeplikt en gang i døgnet. Bevisene mot dem var ikke sterke nok til at en domstol ville idømme varetekt. Regjeringen vil helst i saker som gjelder utlendinger ha adgang til å sette dem i fengsel i påvente av bedre bevis, dvs. uten at det var reist formell siktelse. Men dette har en appelldomstol avslått, og myndighetene måtte avskaffe ordningen. Også husarrest er det sterke begrensninger på.

De konservative kritiserer systemet med meldeplikt som for svakt, mens de liberale mener at de mistenkte må passes på bedre. Innenriksminister John Reid sier at han kritiseres enten han hamrer eller hamres.

«I admit that sometimes it feels as though we are having to fight with one hand tied behind our back, not least because some of those who are the first to complain are also the first in the queue to stop us getting the powers we need.»

This consistent yet gravely dangerous failure to carry out that duty continues to threaten the safety of the public said David Davis, shadow home secretary

He added: «So I hope when we bring forward new proposals in the next few weeks that we will have a little less party politics and a little more support for national security.»

Six people have absconded since control orders were introduced in March 2005.

En Labour-MP sier problemet gjelder utlendinger. Skal myndighetene prioritere sikkerhet eller deres rettigheter?

Labour’s John Denham, chairman of the home affairs select committee, agreed they were an imperfect way of meeting the government’s objectives.

He told the BBC: «They started with the problem of a group of people who had no legal right to be in this country who were believed very strongly to be involved in terrorism but hadn’t committed an offence here or at least there wasn’t sufficient evidence.

«The government’s been between a rock and a hard place: they can’t deport them, they can’t lock them up. So control orders came in instead.»

Shami Chakrabarti, the director of the human rights organisation Liberty, agreed that terrorist suspects need to be monitored but said the control orders were «a disgrace and an embarrassment to our security policy».

Reid faces control order pressure