Nytt

Endelig skulle Norge få et forum for moderne muslimer, som skulle korrigere negative bilder . Men slik gikk det ikke: av sju initiativtakere sto én modig sjel tilbake og forklarte hvorfor det ikke ble noe forum med navn Likhet i Mangfold i denne omgang.

Maktspill og krav om samme syn på homofile og Israel/palestinerne fra én av deltakerne fikk båten til å kantre. De andre stakk.

Sara Azmeh Rasmussen var eneste kvinne, og den eneste med mot til å møte offentligheten. Det var en bedrøvet og nedslått person som stilte opp. Et halvt års arbeid var spilt. Hva hadde skjedd fra invitasjonen til pressekonferanse kom og til møtet med et tomt lokale?

Walid al-Kubaisi var en del av gruppa. Han stilte krav som betød ensretting på hans premisser, ifølge Azmeh Rasmussen.

Hun hadde hele tiden insistert på at forumet ikke skulle ta stilling til konkrete politiske konflikter, som feks. Irak. Likevel forlangte Kubaisi å få vite hennes syn på Israel/Palestina-konflikten. Han mistenkte henne for å ha Israel-sympatier.

Derimot ville ikke Kubaisi at homofiles rettigheter skulle ha noen plass i forumet. Det mente Azmeh Rasmussen var en naturlig del av plattformen. Likhet i Mangfold skulle arbeide for menneskerettigheter, særlig barns og kvinners rettigheter i muslimske miljøer.

-Walid står for en tradisjonalistisk tenkning. Han har mange elementer fra den kulturen jeg prøver å fjerne meg fra, sa Azmeh Rasmussen.

Hun understreket at det hadde vært samarbeidsproblemer mellom henne og Kubaisi fra starten av. Det toppet seg på et møte igår:

-Igår foreslo han at en helt ukjent person skulle stå som initiativtaker. Han trodde at så mye sto på spill at jeg ville bøye meg for alt, sier Azmeh Rasmussen.

Hun foreslo at Kubaisi skulle gå ut av gruppa, men det ville ikke de andre gå med på. De valgte istedet å avlyse hele pressekonferansen.

-Men forsto de ikke at dette ville sette hele prosjektet i et dårlig lys?

-De var redd det kom til å være synlig at det var en dårlig stemning, at konflikten ville vise at vi ikke var klare. De følte at vi ikke var modne, forklarer Azmeh Rasmussen.

Hun begynte å arbeide med forumet for et halvt år siden og har lagt studiene til side for å vie seg arbeidet. Hun har begynt arbeidet med å bygge et nettverk. Bl.a. har hun vært i Danmark og møtte Naser Khader som leder et lignende forum, Demokratiske muslimer.

Det forumet har heller ikke hatt det lett. Khader lever med livvakter 24 timer i døgnet.

Der og da føler Sara Azmeh Rasmussen at alt er håpløst. Hun er redd fiaskoen skal demonstrere at det ikke finnes noe liberalt alternativ blant muslimer. Hun vet at de religiøse vil godte seg.

Mens hun snakker kommer en melding om at de andre vil ha møte. Hun reiser seg og går.

Les også

-
-
-
-
-

Les også