Nytt

Over halvparten av alle asylsøkere i Danmark forsvinner, ofte bare få timer etter å ha gitt uttrykk for at de ønsker asyl overfor grensepolitiet i Kastrup eller Kruså, melder Berlingske Tidende.

I fjor forsvant 1289 av i alt 1916 asylsøkere fra danske asylmottak. Etter ankomst i Danmark opplyser noen asylsøkere at de er på vei til Sverige, der de regner med at sjansene for å få innvilget opphold er større:

– Ofte er de kun få timer på flytningecenteret, før de er væk, siger Jørgen Chemnitz, chef for Røde Kors’ asylafdeling til Nyhedsavisen.
– Nogle af asylsøgerne siger direkte, at de er på vej videre til Sverige, hvor chancerne er større for at få ophold, siger Chemnitz, der kalder det «et stort irritationsmoment» for de ansatte i Sandholmlejren, der bruger kræfter på at indkvartere asylsøgerne for blot at opdage dem være væk næste morgen.

En av årsakene til at asylsøkere forlater mottakene i all hast, er at det bare er adgang til å søke asyl i et land av gangen. Dersom dansk politi rekker å registrere fingeravtrykkene deres i den europeiske fellesdatabase, vil andre lands myndigheter returnere asylsøkerne til Danmark.

Irakere utgjør en stor del av asylsøkerne som forsvinner fra Danmark. I fjor ankom 430 asylsøkere fra Irak, hvorav bare 86 ble lenge nok til at danske myndigheter rakk å få påbegynt behandlingen av deres søknad om asyl.

Berlingske Tidende: Mange asylsøgere rejser videre