Nytt

Avisen BT kan avsløre at dansk politi i ett års tid har unnlatt å ta fingeravtrykk og registrere asylsøkere som lander på Kastrup. Asylsøkerne står dermed fritt til å dra videre og søke asyl i f.eks Sverige. Danmark omgår dermed Dublin-konvensjonen som pålegger at det søkes asyl i første land man ankommer.

Politiet på Kastrup har det nødvendige utstyr til fingeravtrykk og registrering, men det har stått og støvet ned. BT skriver det ikke rett ut, men det virker som bevisst politikk. Danmark opplevde en rekordartet økning i asylsøkningen i 2012. Ved å unnlate å registrere sparte man seg selv mye arbeid.

BT har den seneste tid kunnet fortælle, at Københavns Politi, der står indsatsen i Københavns Lufthavnen, gennem næsten et år ikke havde taget fingeraftryk og billede af asylansøgere, og de der derved frit kunne forsvinde, uden nogen anede, hvem eller hvor de er. BT har desuden beskrevet, hvordan vigtigt udstyr til netop at registrere asylansøgere samlede støv i mere end et år uden at være funktionsdygtigt. Danmark var det land i Europa med den største procentvise stigning i antallet af asylansøgere i 2012. 62 procent flere – eller næsten 6.200 personer i alt – søgte asyl i Danmark sidste år.

Ingen ved, hvor mange asylansøgere der er kommet ind gennem Københavns Lufthavn uden at få registreret foto og fingeraftryk. Efter BT for fem uger siden afslørede, at asylansøgere vrimlede ind gennem Danmarks største lufthavn, uden Københavns Lufthavn sikrede fingeraftryk og foto, iværksatte Københavns Politi en undersøgelse af problemet. En stikprøvekontrol af 20 asylsager viser, at i 18 ud af 20 sager var asylansøgerne ikke registreret med foto og fingeraftryk. Københavns Politi aner heller ikke, hvor mange af asylansøgerne, der er kommet ind i Danmark uden at været blevet registreret, der efterfølgende er forsvundet, og det har det, grundet ressourcemangel, ikke tænkt sig at undersøge nærmere.

Det kan godt være at de ankomne søker asyl ved ankomst Kastrup, men så lenge dansk politi ikke tar bilde og fingeravtrykk blir de ikke registrert i det alleuropeiske Eurodoc-registeret. Hvis asylsøkeren velger å dra videre til f.eks. Norge vil ikke norske myndigheter kunne se at vedkommende først søkte asyl i Danmark.

Men tal, som BT er i besiddelse af, viser, at op mod 100 personer, der havde søgt asyl i Københavns Lufthavn fra ikke Schengen-lande indtil midten af oktober i år, aldrig er mødt op i Center Sandholm. Dertil skal lægges asylansøgere fra Schengen-lande, der dækker det meste af EU, som også kan være forsvundet.

Politikere på Christiansborg som BT har talt med er ikke tilfreds med politiets oppførsel, og krever at praksis rettes opp umiddelbart. Danmark er en ivrig tilhenger av Dublin-systemet og må selv derfor praktisere det rigorøst, sies det.

 

http://www.b.dk/nationalt/danmark-har-sendt-asyl-sorteper-videre-til-sverige