Nytt

Den flyktningstrøm som er på vei mot Europa vil forandre kontinentet til noe helt annet. Politikerne og godhetsmenneskene står med åpne armer. Men det er egentlig ikke å ha noen politikk. Europa kan ikke ta i mot alle de menneskene. Samfunnene kan ikke tåle så mange fremmede på så kort tid, hverken kulturelt, politisk eller økonomisk. Likevel står dørene åpne.

Humanismen og menneskerettighetene holdes frem som det eneste rette, den største forpliktelse, men er i virkeligheten et fikenblad: For ingen vet hva man skal gjøre.

Slike tanker gjør Karen Jespersen seg i en kronikk i Berlingske. Hun skriver om Danmark kan forandres for altid. Men man kunne like gjerne skrevet Norge, for ikke å snakke om Sverige.

 

Det er lige nu, det sker. Der bliver skrevet danmarkshistorie for øjnene af os. En flygtningestrøm er på vej mod Europa, som kan vise sig at være uden sidestykke. Antallet kan blive så stort, at vi slet ikke kan håndtere det. Dertil kommer, at der kan være en hel del radikale islamister imellem, der vil give andre meget store problemer.
Danmark står over for et grundlæggende valg: Enten opretter vi et nyt asylsystem, som begrænser tilstrømningen mærkbart. Eller også vil den forventede strøm af mennesker ændre det danske samfund grundlæggende.
..
Mediene gir ikke noe dekkende bilde av hva som skjer. De forteller ikke om dimensjonene på den bølgen som er ved å bygge seg opp, og ikke om konsekvensene. Å motta flyktninger fremstilles som en blanding av naturfenomen og et kategorisk imperativ. Dermed heves tilstrømmingen over politisk debatt. Å sette spørsmålstegn ved omdanningen av samfunnet blir politisk kriminalisert.
Det kan ikke gå godt.
De sydeuropæiske lande er ved at segne under det store antal. Mange søger nordpå mod andre europæiske lande. Det får flere til at reagere.
Ministerpræsidenten i den tyske delstat Bayern, Horst Seehofer, har netop sagt, at regeringen overvejer at indføre grænsekontrol. Østrigs vicekansler Reinholdt Mitterlehner fulgte efter og varslede også lukkede grænser. Frankrig har allerede foretaget forskellige aktioner, hvor grænsen er blevet lukket til Italien for at bremse strømmen af illegale indvandrere.Tusindvis når op gennem Europa til Nordfrankrig, hvor de slår lejr i Calais. Her forsøger de under dramatiske forhold at snige sig om bord på lastbiler for at komme illegalt ind i Storbritannien.
Mange andre kommer til Sverige, som er det land i Europa, der har modtaget flest asylansøgere, og strømmen vokser for hver dag. Hver eneste måned i år har den svenske udlændingestyrelse hævet skønnet over antallet af asylansøgere for hele 2014. Man regner nu med 100.000, men dette tal vil helt sikkert vokse yderligere. Der er netop bevilget 46 mia. svenske kroner ekstra til asylområdet. Og snart sagt alle bygninger bliver taget i brug. Små bysamfund ændrer fuldstændig karakter, når de får fordoblet deres indbyggerantal på grund af de mange asylansøgere, de skal huse.
Antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark, stiger også dag for dag. Nu er det vurderingen, at der vil komme 14.000 asylansøgere i 2014. Næsten en fordobling fra sidste år, hvor der kom 7.500. I sidste uge var det lidt af en sensation, at der på én dag var kommet 100 asylansøgere. Nu en uge senere, er vi oppe på 170 om dagen.
Tidligere måtte man være politisk forfulgt for å kunne oppnå asyl i vestlige land. Nå holder det med at man befinner seg i et krigsherjet område. De objektive omstendigheter rekker. Men dermed har per definisjon millioner av mennesker i Midtøsten rett til å komme til Europa. I Norge blir ikke slike konflikter reist, og også Danmark følger samme spor. Det er uholdbart med den utviklingen vi ser i Midtøsten, skriver Jespersen. Land på fem millioner kan ikke ta imot millioner av flyktninger. Da vil samfunnet bryte sammen.
Hvis krigshandlinger er nok til asyl, vil Danmark komme til at drukne i asylansøgere fra de mange områder af verden, hvor krige og borgerkrige raser. Vi kan ikke hjælpe alle mennesker, der er i vanskeligheder. Prisen i form af et ændret Danmark kan være alt for høj. Det udvidede flygtningebegreb, som Flygtningenævnet har knæsat, gør det sværere at kontrollere, om folk nu også falder ind under de betingelser, som kan give asyl. Hvornår er man for eksempel tilstrækkeligt truet af en borgerkrig?

Hvis man legger lokk på denne debatten vil det politiske ordskiftet bli forgiftet. Er lokket sterkt nok vil man greie å holde debatten unna inntil problemene vokser en over hodet. Det er derfor et stort ansvar de påtar seg som sørger for at debatten ikke kommer i gang.

Antallet af parallelsamfund vil vokse, og Danmark vil blive splittet endnu mere op. Dertil kommer at en del af dem, der kommer som asylansøgere, vil være radikale islamister. Det har vi oplevet med asyltilstrømningen fra andre områder, der præges af den slags kræfter, såsom Afghanistan og Somalia. Det er bestemt ikke kun »de gode« som flygter fra »de onde«. Blandt asylansøgerne vil »de onde« også være godt repræsenteret. Udover islamisterne er der tale om kriminelle af værste skuffe og andre farlige elementer, som ikke vil Danmark det godt, selv om de søger beskyttelse her.

Man er nødt for å debattere hvor mange små land som Danmark og Norge kan ta imot. Da kommer man ikke unna et oppgjør med internasjonale konvensjoner og Den europeiske menneskerettskonvensjon, EMK. Sverige har brutt ut av det nordiske fellesskap og virker fast bestemt på å realisere utopen gjennom en utvikling som bare kan få en tragisk utgang.