Danmark og andre EU-land planlegger et retursenter for avviste asylsøkere, ifølge den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen.

Retursenteret skal plasseres i et land som ikke er blant de mest populære blant asylsøkere. Løkke Rasmussen håper det vil ha en avskrekkende effekt, ifølge TV2.dk.

Danmark er sammen med andre europeiske land kommet forholdsvis langt i bestrebelsene på å få etablert et felles retursenter for avviste asylsøkere.

Tidligere er det blitt foreslått å opprette sentre utenfor Europa, for eksempel i nordafrikanske land, for asylsøkere som vil til Europa.

Nå skal diskusjonene imidlertid dreie seg om et felles retursenter i Europa.

– Men for å være ærlig: I et land som ikke er på migrantenes eller menneskesmuglernes liste over foretrukne destinasjoner, sa Rasmussen i en tale utenfor Aarhus på den danske nasjonaldagen tirsdag.

Han mener det vil ha «en sterk forebyggende effekt» hvis asylsøkerne vet at oppholdet i Danmark raskt tar slutt hvis de får avslag på søknaden.

Rasmussen sier han har diskutert forslaget med Østerrikes regjeringssjef Sebastian Kurz.

Tyskland, Holland og Østerrike er blant de landene Danmark samarbeider med om saken. Retursenteret kommer ikke til å ligge i et av disse landene, sier Lars Løkke Rasmussen.

– Vi taler rimeligvis om et land uden for EU, det vil jeg tro, tilføjer han.

Lande som Albanien, Serbien og Makedonien er ikke med i EU, men statsministeren vil ikke sige mere om, hvor det kan være.

Danmark har, i likhet med mange andre land, mange avviste asylsøkere man har problemer med å bli kvitt.

Rundt om på danske asylcentre sidder mange afviste asylansøgere, som Danmark ikke kan sende hjem, fordi deres hjemlande ikke er klar til at tage imod dem. Det er dem, regeringen nu har planer om at sende til at fælles udrejsecenter.

(…)

– Jeg mener jo ikke, at afviste asylansøgere, som venter på at blive sendt hjem, skal opholde sig i Danmark. Og det vil i sig selv have en ganske stærk forebyggende effekt, hvis asylansøgere ved, at et ophold i Danmark ophører, så snart man får afslag på asyl, siger Lars Løkke Rasmussen.

Mange praktiske og juridiske spørsmål er fortsatt uløst, men Rasmussen tror de første skrittene i retning av det nye systemet kan tas innen et år.

 

Løkke løfter sløret for planerne om et nyt europæisk udrejsecenter for asylansøgere