Nytt

Foto: Reuters

Danmarks innvandringsminister Inger Støjberg og Østerrikes innenriksminister Herbert Kickl har presentert en felles visjon for et «fremtidssikret asylsystem».

Fellesutspillet har tittelen «A Better Protection System for a Globalized World» og inneholder sju målsettinger. Etter planen skulle det bli presentert i sin helhet på en pressekonferanse i Wien senere torsdag.

De to statsrådenes visjoner går blant annet ut på å bremse flyktningstrømmen til Europa, og å sende avviste asylsøkere til utreisesentre utenfor EU.

Håpet er å hjelpe de mest sårbare flyktningene og skape så gode forhold i migrantenes hjemland at de velger bort den farlige reisen til Europa, skriver innvandringsminister Støjberg i en pressemelding. Av den går det også fram at Danmark fortsatt står fast på å ikke ta imot kvoteflyktninger i år.

– Vi skal ødelegge menneskesmuglernes forretningsmodell så flyktninger ikke beveger seg videre fra land i nærområdene. Slik unngår vi at migranter begir seg ut på en farlig ferd over Middelhavet for så å asylhoppe rundt i Europa, sier hun.

– Og så vil vi sikre at man blir sendt tilbake til sitt hjemland, alternativt til et utreisesenter utenfor Europa, hvis man ikke har rett på å være her, fortsetter Støjberg.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen luftet allerede i sin grunnlovstale tidligere i år tanken på å etablere utreisesentre utenfor Danmarks grenser for avviste asylsøkere. Det er imidlertid ikke inngått noen konkrete avtaler med land om å etablere slike sentre.

Visjonsavtalen mellom Danmark og Østerrike inneholder heller ingen opplysninger om hvordan ideen skal realiseres, skriver Ritzau.