Nytt

I gårsdagens interpellasjon i stortinget stilte stortingsrepresentant for Høyre, Andrè Oktay Dahl, spørsmål om hva regjeringen akter å gjøre for å bedre forholdene for homofile muslimers livssituasjon i Norge. Samtidig etterlyste Dahl en strengere linje fra myndighetene, skriver Nettavisen.

– Myndighetene svikter muslimske homofile ved å tillate at muslimske ledere får lov til å forholde seg tause om homofili, raser Dahl til Nettavisen.
– Hvor er de kritiske holdningene i samfunnet? Når en som Rasool får lov til å komme med utsagn om den manglende moralen i Norge uten at noen sier ham imot. Man må begynne å stille spørsmål til de holdningene. Disse personene må forholde seg til det samfunnet de er i.

Stortingsrepresentanten sier at myndighetene godtar brudd på menneskerettighetene ved å ikke stille samme krav til minoriteten som til majoriteten.

– Minoritetsgrupper sier det dreier seg om å akseptere kulturforskjeller, og at dette er et angrep på islam og religion. Men dette er et angrep på at visse ikke følger menneskerettighetene. Sånn jeg ser det må man finne seg i det, eller flytte et helt annet sted, raser Dahl og fortsetter:
-Dette dreier seg om noe jeg kaller neandertaler mannsjåvinistiske kulturer der homofile ikke regnes som ordentlige menn, sier han.

Dahl gjorde seg bemerket da han tok et oppgjør med myndighetenes og den muslimske minoritetens unnvikende holdninger i forhold til homofili etter en rekke fysiske overfall på homofile menn i Oslo i sommer. I Aftenposten før jul beskrev en ung homofil gutt hvordan det oppleves å være homofil muslim i Norge. Han skrev om et liv i frykt for å bli avslørt, og for å bli utstøtt av egen familie og det pakistanske miljøet.

– Dette temaet blir ansett av mange for å være for sært og vanskelig, og det offentlige Norge har sviktet de det gjelder ved å ikke ta det opp, sier Dahl.
Han etterlyser mer engasjement fra feministene.
-Jeg skjønner ikke hvorfor kronikken ikke skapte større debatt. Når det gjelder kvinner og deres rettigheter, er folk der med en gang. Jeg synes kvinner som er engasjert i likestilling skylder å stille opp for homofile. Holdningene mot homofile er akkurat de samme holdningene som styrer den negative mannskulturen som de prøver å bekjempe, sier han.

Statssekretær for Barne- og likestillingsministeren, Kjell Erik Øie (Ap), er enig med Dahl i denne saken.

– Vi kan ikke gå på akkord i saker som dette, og hvis noen har problemer med hvordan Norge ser på homofili, er det deres problem, ikke mitt, sier Øie til Nettavisen.

Forstander for det Islamske Forbundet, Basim Ghozlan, er derimot uenig og hevder at Dahl opptrer som moralsk politi ved å kreve aksept og åpenhet for homofili.

– Han setter en munnkurv. Dette er meningsovervåking, og han vil kontrollere holdninger til befolkningen. Det er en menneskerett å ha meninger, sier Ghozlan til Nettavisen.
– Jeg har en mening om homofili, og det må jeg få lov til. Jeg vet at det finnes homofile rundt om i byen, og det er deres sak. Jeg har aldri krevd at de må gjemme seg. De lever sitt liv og jeg lever mitt, sier han.

Ghozlan forteller Nettavisen at han ikke har noen homofile venner, og at dette sannsynligvis skyldes oppdragelsen han og hans bekjente har fått:

– Jeg tror kanskje oppdragelse kan være en årsak. De jeg kjenner har hatt en oppdragelse der menn får være menn, og kvinner får være kvinner. Jeg ville selv aldri godtatt å bli homofil, sier han.

Nettavisen: Ber homsehatere flytte