Nytt

Nestleder i Islamsk Råd i Norge (IRN) og styremedlem i Oslo Arbeidersamfunn Asghar Ali nektet flere ganger å ta avstand fra dødstraff for homofile under et debattmøte om homofile muslimer på Humanismens hus. Et sjokkert publikum ble vitne til at Ali gjentatte ganger svarte «vet ikke» eller «det kan jeg ikke svare på» på spørsmål om dødstraff for homofili.

Førsteamanuensis i flerkulturell forståelse ved Høgskolen i Oslo, Lars Gule, mener Asghar Alis manglende svar er oppsiktsvekkende og provoserende med tanke på Alis fremskutte verv i Oslo Arbeidersamfunn:

– Han sa han ikke kunne svare fordi det var et teologisk spørsmål. Jeg syntes det var provoserende og oppsiktsvekkende, sier førsteamanuensis i flerkulturell forståelse ved Høgskolen i Oslo og tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund Lars Gule til iOslo.no.
Gule var en av Alis meddebattanter onsdag, men var ikke klar over at Ali sitter som styremedlem i Oslo Arbeidersamfunn.

– Hvis han er med i Oslo Arbeidersamfunns styre, har de et problem, fordi de ikke har vært kjent med hans syn på dette spørsmålet. Jeg synes han burde trekke seg, rett og slett, sier Gule, som påpeker at han synes svaret var oppsiktsvekkende.

Han mener Ali i realiteten gir en indirekte aksept til dødsstraff for homofile, ved ikke å si klart nei.

– For meg er det en ansvarsfraskrivelse å ikke ta stilling til et så sentralt spørsmål. Derfor er det så provoserende. Har han ingen mening om at 18- og 19-åringer blir hengt for å ha omgang med hverandre? spør Gule

Debattmøtet ble arrangert av studentgruppen Skeivt Forum i samarbeid med Human-Etisk forbund, og Asghar Ali deltok som representant for IRN. Han ville heller ikke ta avstand fra dødstraff for homofile på spørsmål fra avisen iOslo:

– Islamsk råd Norge kan ikke kommentere alle mulige forhold utenfor Norge, sier Asghar Ali til iOslo.no.

– Hvorfor ikke?

– Vi er en norsk organisasjon og forholder oss til norske lover. Hva gjelder strafferett i andre land må dere snakke med landenes ulike ambassader om.

– Hvorfor kan du ikke ta avstand fra dødsstraff for homofile på generelt grunnlag?

– Det spørsmålet er besvart.

– Kan du se at det er uheldig?

– Jeg ønsker ikke å si noe mer enn det jeg sa tidligere.

– Hvordan er disse uttalelsene i forhold til din rolle som styremedlem i Oslo Arbeidersamfunn?

– Hvordan vet du om min posisjon i Arbeiderpartiet? Hvem har tipset deg om det? Ragnar Kværness er den eneste i salen som vet at jeg er med i Arbeiderpartiet. Jeg kan ikke se at min rolle i Oslo Arbeidersamfunn er relevant i denne sammenhengen. Jeg representerte Islamsk råd Norge og uttalte meg på det grunnlaget, avslutter Ali.

Ragnar Kværness er tidligere bystyremedlem for Oslo Arbeiderparti og medlem av Oslo Arbeidersamfunn. Også han ble svært sjokkert over Alis uttalelser, og mener at ledelsen i lokallaget bør gripe inn dersom Ali ikke trekker seg på eget initiativ:

– Det virker som han mangler kontakt med det samfunnet han er en del av. Det virker ikke som han forstår alvoret i det han har sagt. Det er trist at han går til motangrep istedenfor å svare på spørsmålene, sier Ragnar Kværness til iOslo.no.

Flere lokale AP-representanter og stortingspolitikere fra Høyre og FrP krever at Asghar Ali trekker seg etter at han nektet å avvise dødstraff for homofile:

Tidligere styremedlem i Oslo Arbeidersamfunn, bystyremedlem i Oslo og leder av Homofile og lesbiske sosialdemokrater Håkon Haugli mener Alis uttalelser er en belastning for hele Arbeiderpartiet.

– Hvis det er noen tvil om at han tar avstand fra dette, har han ikke noe i partiet å gjøre, sier Haugli til iOslo.no.

– De burde kvitte seg med han så fort som mulig. Han burde se det selv, og gjør han ikke det, burde noen hjelpe han med det. Han burde ikke engang være medlem i partiet, sier Kværness.
Han påpeker også at Ali fikk mange sjanser til å korrigere sitt svar under debatten onsdag.

– Dette er jo helt hårreisende. Han avslører en ekstremt grumsete holdning til homofile, som ikke i det hele tatt er forenlig med menneskerettighetene og det et liberalt demokrati står for, sier leder i Unge Høyre Torbjørn Røe Isaksen.

FrP`s innvandringspolitiske talsperson Per-Willy Amundsen mener at Asghar Ali bør trekke seg fra både Ap og IRN, og legger til at dersom Alis holdning til homofili er rådende i IRN bør organisasjonen fratas den offentlige økonomiske støtten.

Styreleder i Muslimsk Studentsamfunn, Muhammed Usman Rana, satt også i debattpanelet og heller ikke han ville ta avstand fra dødsstraff for homofile. I følge nettstedet Gaysir.no mente Rana at det var et vanskelig spørsmål og svarte unnvikende. Etter press fra ordstyrer strakk imidertid Rana seg til å forklare at dødsstraff for homofili og homofil praksis er noe Muslimsk Studentsamfunn mener «høres rart ut». Rana gjorde i den forbindelse oppmerksom på at koranen forteller om hvordan mennesket ble utstyrt med et intellekt, og at «intellektet er den egenskapen ved mennesket som gjør at primitive lyster kan undertrykkes».

Nettavisen – Homobråket i Ap: – Trekk deg