Kommentar

-Jeg har kjempet mot perserne, sa Saddam før han dinglet. Mens en av finlandshettene ropte «Moqtadah». Det kalles borgerkrig, men er like mye en religionskrig og kommer til å gi gjenlyd over hele Midtøsten.

Sunniene var ikke opptatt av den humanitære siden, slik myke europeere kanskje tror. De så en sunni-hersker som ble ydmyket av shiaer. For første gang i historien ble en sunni-hersker hengt som en simpel tyv. Det er et sterkt budskap og hvilken lærdom vil de trekke av det? At Iran og shiaene begynner å bli farlige. Sunniene er krenket, og truet. Dette var en konflikt som ventet på å eksplodere. Hvis Vesten mener noe med forsvar for undertrykte, må også de forstå og anerkjenne at shiaenes time før eller siden ville slå. Men måten det nå skjer på er brutal, og i Saddams ånd. Det er selvfølgelig ikke tilfeldig at shiaene tar hevn på den måten de gjør. Det er Saddam som her trengt inn i deres psyke.

Nå er «ånden» ute av flasken, og ingenting vil få den tilbake igjen. Shiaene er i full gang med å rense Bagdad, og ingenting kan stanse dem. Det er høyst tvilsomt om 20.000 ekstra amerikanske soldater vil gjøre noen forskjell. Skal de havne i kamp med Mahdi-militsen, med den irakiske hæren som tilskuer og politiet som medskyldig?

Regjeringen til Nouri al-Maliki fremskyndet henrettelsen, slik at den falt på sunnienes Eid-fest. Det var selvfølgelig ikke tilfeldig. At de valgte å gjøre det sier noe om at den sekteriske tendensen nå er den rådende. Det gjør det nesten håpløst å få med sunnier i en ny koalisjon.

Det mange glemmer er at Iran står bak Nouri al-Malikis politikk, i store trekk. Teheran ønsker et shia-dominert Irak. Fire iranere ble nylig arrestert av amerikanerne, to av dem ble anklaget for å ha hjulpet opprørerne. Amerikanerne ble tvunget til å slippe dem, og de ble eskortert tilbake. De skal ha hatt kompromitterende materiale med seg. Maliki-regjeringen kan ikke risikerer å fremmedgjøre Teheran. Teheran er nærmere enn Washington. Det sier det meste om hvem som fører an.

Peaceniks i Vesten har sett for seg et ydmykende amerikansk nederlag. Det får vi neppe. Vi får heller moralske dilemmaer: en seierherre, shiaene og et USA som må spørre seg: gjør vi større nytte ved å bli enn å dra? USA kan i det minste beskytte titusener av irakere som har ytt dem assistanse. Mens Europa sitter på gjerdet.

Les også

-
-
-
-
-
-

Les også