Nytt

Den radikale shia-muslimske imamen Moqtada al-Sadr vendte nylig hjem til Irak etter et nesten fire år langt eksil i Iran, og i dag samlet tusenvis av entusiastiske tilhengere seg i Najaf for å være vitne til hans tilbakevenden til den irakiske offentligheten. Al-Sadr ledet i sin tid en milits som kjempet mot amerikanernes invasjon av Irak i 2003, og i sin aller første tale etter hjemkomsten oppfordret han irakerne til å bilegge sine indre stridigheter, gi regjeringen arbeidsro og stå sammen mot «de felles fiendene» USA, Storbritannia og Israel. Han tok til orde for motstand mot «Iraks okkupanter» med «alle nødvendige midler», og ledet folkemengden idet den ropte slagord mot USA.

Til tross for dette har al-Sadr kunnet vende tilbake til sitt hjemland fordi han har skaffet den sittende regjeringen ledet av Nouri al-Maliki politisk støtte, et trekk som nok avstedkommer uro og irritasjon i Washington. Støtten synes imidlertid å være nokså betinget, for al-Sadr sa i dag blant annet dette: «Hvis regjeringen tjener folket og dets sikkerhet, støtter vi den. I motsatt fall finnes det andre måter å ordne tingene på, men de er bare politiske.» Tvetydigheten i den siste setningen er neppe til å ta feil av: én del er ment til å berolige, en annen til å true og oppildne. At det ligger an til ny blodig maktkamp i Irak når vestmaktene en dag trekker seg ut, virker derfor nokså sannsynlig. Volden al-Sadrs milits har begått mot sunniene er heller ikke glemt.

Fundamentalisten al-Sadrs hjemkomst er heller ikke gode nyheter for de kristne i Irak. I 2007 uttalte han at kristne kvinner dertillands var forpliktet til å iføre seg slør, og at de i motsatt fall ville bli betraktet som horer som utfordrer Allah og hans profet.

Corriere della Sera: Iraq, il ritorno Moqtada al-Sadr
BBC: Iraq Shia cleric Moqtada Sadr urges Iraqis to unite

NTB har også fått med seg al-Sadrs retur til Irak, men nyhetsmeldingen ser ikke ut til å være gjengitt andre steder enn i Romsdals budstikke, som forresten ofte utmerker seg ved å være oppmerksom på viktige nyheter.