Nytt

Den irakiske hæren har tatt kontroll over de siste områdene til den radikale sjialederen Moqtada al-Sadrs milits, Madhi-styrkene, i Basra. Al-Sadr truer med åpen krig mot den irakiske regjeringen dersom de ikke avslutter militæraksjonene mot tilhengerne hans.

Imidlertid later det til at al-Sadr er i ferd med å miste kontrollen og støtten fra Iran:

Samtidig virker det som Sadr er i ferd med å miste støtten fra Iran. Den iranske ambassadøren til Irak, Hassan Kazemi Qumi, har i det siste gitt sin støtte til den irakiske styrkens offensiv i Basra. Han kalte til og med sjia-militsen i Basra for «lovløse», som er den samme betegnelsen Iraks statsminister Nuri Kamal al-Maliki har brukt om Sadr sine styrker.

Men på tross av at det nå er en svekket Sadr som sloss mot den irakiske regjeringen, virker det ikke som urolighetene i Irak vil ta slutt. I dag kan CNN melde at al-Qaida har oppfodret til en ny storoffensiv mot de amerikanske styrkene i landet.

Under et uanmeldt besøk i Bagdad ga USA`s utenriksminister Condoleezza Rice søndag sin fulle oppbakning til den irakiske regjeringens fremstøt mot radikale militsgrupper. Hun rettet samtidig flengende kritikk mot Moqtada al-Sadr, som oppholder seg i Iran og ikke har vist seg offentlig i Irak på et år:

Det skete, mens den irakiske hovedstad oplevede de værste kampe i flere uger, efter at den shiamuslimske præst Moqtada al-Sadr har truet med åben krig.

Raketter slog ned i den beskyttede Grønne Zone, hvor Rice havde møder med irakiske embedsfolk og roste deres månedlange fremstød på Sadrs militsfolk og tilhængere.

Hun havde kun svidende kritik tilovers for Moqtada al-Sadr, der ikke har vist sig offentligt i Irak i et år.

– Han bor fortsat i Iran. Det lader til, at den åbne krig, han taler om, gælder alle andre end ham selv. Hans tilhængere kan gå i døden, mens han fortsat vil være i Iran, sagde den amerikanske udenrigsminister.

Dagbladet: Sadr mister kontrollen

Jyllandsposten: Rice håner muslimsk militsleder