Det er oppsiktsvekende at dagen etter at en iransk delegasjon kommer til Bagdad for å mekle, blir presseattacheen på den iranske ambassaden skutt og drept.

Leder av delegasjonen var ikke i tvil om at det er en sammenheng.

«It is most certainly related to this visit,» Hossein Sadeghi, the Iranian foreign ministry’s head of the delegation, said to Agence France-Presse.

Nyheten om den iranske delegasjonen forundret mange igår. BBCs korrespondent hadde ikke stort å si. Amerikanske tjenestemenn sier til NYTimes at det var britene som ba dem komme. Khatami sa samtidig at Iran har all mulig interese av at situasjonen stabiliseres i Irak. Det er goodwill å hente for Iran hvis det kan høste ære for å ha avverget blodsutgytelse i den hellige byen.

Den som visste beskjed om besøket var NRKs mann som allerede igår kunne fortelle at det var USA som hadde invitert iranerne. Imorges fortsatte han med å si at amerikanerne nå var så desperate at de hadde bedt ett av landene fra axis of evil om å komme og hjelpe dem.

Dette er intet i andre kilder som dekker en slik fremstilling. Tveit lar seg rive med av egen ønsketenking.

Mediene bør lære av opphaussing av Moqtada al-Sadr, og Tveit er igjen en av de «skyldige». Det ble gjentatt til det gjensommelige at USA hadde begått en kjempebommert som hadde gått løs på Sadr. Han hadde en hær på titusener (Naomi Klein) og flere strømmet spontant til. USA hadde gjort ham ufrivillig stor.

Nå er Sadrs vinger stekket av det shia-muslimske lederskapet. Han må love å forvandle militsen til et politisk parti, og si seg villig til å stilles for en irakisk domstol for drapet på ayatollah Khoei.

Han siktet for høyt og så ikke at ledelsen ikke ønsker bråk før 30. juni. Det kan forpurre en fredelig overdragelse. Nokså innlysende egentlig, men mediene ville ikke se den muligheten.

Ayatollaha Sistani advarer amerikanerne mot å gå inn i Najaf.

Ayatollah Sistani has also warned the US against entering Najaf, Shia religious and political sources said today, according to Reuters.

«The ayatollah has told the Shia Iraqi governing council members to inform the Americans that Najaf is a red line,» a senior source told the news agency.

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂