Kommentar

Nyhetene slo ned som en bombe: Hydro og Statoil fusjonerer. Det er en revolusjon, og brudd på politiske styringsprinsipper for Norges desidert viktigste næring. Likevel blir den av NRK omtalt i 17-mai- vendinger.

Markedsmessig kan jo større – jo bedre være riktig for virksomheten i utlandet. Men saken har da en rekke andre sider som berører Norges om samfunn. Det het i alle år at det skulle være konkurranse på norsk sokkel. Derfor var det politisk enighet om å beholde tre oljeselskaper. Saga gjorde et dumt oppkjøp og fikk likviditetsproblemer. Hydro fikk lov å kjøpe Saga.

Saken handler mye om hvem som har makten, og hvordan avgjørelsene tas. Statoil-sjef Harald Norvik luftet for noen år siden en fusjon, men tanken ble skutt ned som en umulighet. Nå har det skjedd i stillhet på kammerset og det er ikke tilfeldig at det skjer under en Arbeiderpartiledet regjering.

Når det presenteres skulle man tro det ville utløst skepsis og spørsmålstegn. I stedet er det halleluja-stemning, og en barnslig glede over at verdien på norsk børs går over 2.000 milliarder. Hadde det vært i USA ville vi brukt andre ord. Akkurat som vi snakker foraktelig om Big Oil. Men hva er dette? Nå er vi stolte omtrent som det er et sportsarrangement. Er det ikke å kaste blår i øynene på folk?

Hvor stor makt får den nye giganten i Norge? Jens Stoltenberg nevnte Shtokman-feltet som en grunn til sammenslåing: hvorfor skulle to norske selskaper konkurrere med hverandre, spurte han. Ja, hvorfor skulle de ikke det? Hvis det blir ett selskap er kanskje mulighetene for storpolitisk spill større? Hvis staten øker eierskapet til 67 prosent kan det bli vanskelig å se forskjell på staten og selskapet.

I dagens energisituasjon burde det vært noen spørsmål om proporsjoner, styring, demokrati og innflytelse som var helt fraværende i NRK Dagsnytts dekning. Også fra kommentarene Nakkim, Mediaas og Bøe var det bare stryking med hårene. Hva med å gi lytterne en følelse av hvor banebrytende dette forslaget er, og hvilken ny kurs det markerer? Vi er med på et spill, men får ikke vite at reglene er endret.