Nytt

I Irak går folket til valgurnene i tross mot opprørerne, og viser at de vil ha demokrati. I Iran stjeler prestestyret valget fra folket. Det spilles om en stor innsats i begge land. Maksimum 20 prosent av iranerne tilhører den ideologiske rene, uforsonlige linjen. Mahmood Ahmadi-Nejad mener Iran har vært for ettergivende overfor USA og EU! I dagens Al-Jazeera verden virker det usannsynlig at de skal kunne stjele valget, uten at iranere flest og resten av Midtøsten oppdager det.
Men kan Iran bli et nytt Ukraina? Potensielt. Men folk frykter blodsutgytelse. Revolusjonen og krigen mot Irak kostet mye blod. På den annen side: kuppingen av valget er en enorm provokasjon. Det øker kløften, og fjerner mykere overganger.

Jeg har følelsen av at byråene og vestlige aviser bare i liten grad får frem skuffelsen, desillusjoneringen, kynismen. I Teheran stemte under 50 prosent. Under parlamentsvalget ifjor stemte bare 10 prosent i Teheran!

Iran er delt i to strukturer. Den demokratiske er maktesløs overfor den teokratiske. Det har Khatamis to perioder demonstrert med all tydelighet. Derfor har mange trukket den logiske konklusjon: valget er en farse som bare tjener til å gi regimet legitimitet.

Mer nytt fra Midtøsten: AP hadde en interessant story om kvinner i Kairo som organiserer seg mot at regjeringspartiet sender bøller for å trakassere demonstrerende kvinner. Det var under en demo 9. juni at kvinner ble antastet: fikk klær revet av. Angriperne krenket deres ærbarhet. Faktisk var dette et poeng Ayman al-Zawahiri trakk frem i sin erklæring i helgen.