Hindi el-Hinnawy (27) gjorde som mange andre egyptere som vil ha sex utenom ekteskapet, hun inngikk et proforma-arrangement kalt urfi, med sin elsker. Det endte i svangerskap. Det vanlige er da at kvinnen tar abort, får innsydd en ny jomfruhinne, og håper neste frier ikke merker noe. Men Hindi er ikke som andre. Hun nektet å ta abort. Det ble skandale.

Hini sier faren er den 24 år gamle TV-stjernen Ahmed el-Fishawy, fra en fin familie. Han har ledet et talk-show som gir råd til fromme unge muslimer. Showet er tatt av. Fishawy hevder at han aldri har hatt sex med Hinnawy, og ikke en gang møtt henne utenfor studio. Hinnawy er klesdesigner, og hun laget klærne hans.

Å få et barn utenfor ekteskap betyr skam over hele familien. Hvis en kvinne fra de lavere samfunnslag blir gravid utenfor ekteskap, ender det ofte med at hun blir drept av sin egen familie. Kun de velstående har råd til abort.

Ekteskap er blitt så dyrt i Egypt at selv ungkarer med godt betalte jobber må vente til de er godt opp i 30-årene. I stedet blomstrer de «private» ekteskapene, som er tillatt etter sunni-islam. Menn benytter seg av denne muligheten til å ta konkubiner lovformelig.

Hinnawy ikke bare nektet å ta abort, hun har anlagt farsskapssak mot Fishawy. Advokaten hennes vil at det skal tas en DNA-test. Det har aldri vært gjort før i Egypt, hvor det ifølge advokaten verserer 18.000 farsskapssaker for domstolene.

Hinnawy kommer fra liberale foreldre, faren er økonom, og moren psykologi-professor. De støtter datteren.

Saken kaster lys over sosial endring i Egypt: utviklingen gjør det rådyrt å gifte seg, og proforma-ekteskap blomstrer både blant unge og menn som bare vil ha elskerinner. Men kvinnen er den underlegne part. Religiøst har det skjedd en tilstramming i offentlig moral. Hykleri og dobbeltmoral blomstrer. I Egypt finnes det kvinner som har gjort karriere. De ønsker også likestilling som kjønn. DNA-teknologi gjør det plutselig mulig å slå fast hvem som er faren. Tidligere har det vært vanskelig for en kvinne. Media gjør at saker får en emblematisk effekt.

Mest lest

Les også