Kommentar

Kvelden sluttet med nyheten om bombene i Sinai. Det kjentes stort ut. NRKs morgensending topper med drapsmistenkt tatt i Førde. Rapporteringen om Taba er matter-of-fact.

I flere dager har NRK og norske medier mobilisert avskyen mot Israels aksjoner i Gaza. Indignasjonen er tydelig og ekte. Det merkes ingen tilsvarende når israelere drepes. Profesjonelt er det også svakt: dette var ingen vanlig selvmordsbombe, men en stor operasjon. CNN snakker om Al Qaida. Også Odd Karsten Tveit får med at en slik operasjone er planlagt lenge før israelerne startet de siste angrepene i Gaza, men det er klipt vekk fra 7.30-sendingen.

Ved sin matter-of-fact holdning signaliserer NRK at israelerne får som fortjent. Det ligger implisitt i dekningen.

Det er nok å ta en titt fra nattens bilder for å forstå størrelsen på denne aksjonen. Det ble kjørt en bil inn i foajeen på Hilton-hotellet. Fasaden har falt ned. På NRK snakket man om, var det 13 drepte (?). I forbifarten nevnes at 38 er savnet. Ingen vet, for det tar tid å få igang redningsarbeidet, og dette er Egypt. Men det er grunn til å frykte store tapstall. I rulleteksten på CNN og NYTimes-side står allerede 37 drepte.

NRK og norske medier har i dagevis vært opprørt over at Israel har drept over 90 mennesker som hevn for to småbarn. En drøy tredel var sivile. Det er mulig terroren her har krevet et halvt hundre liv.

Når det fortjener/krever oppmerksomhet er det selvfølgelig p.g.a. terrorens spesielle natur. Hadde man kunnet hadde man sprengt hele hotellet i lufta. Mange egyptere er også drept.

Et annet moment er at åstedet er Egypt. Det vil garantert bekymre egyptiske myndigheter. Turistinntekter er en stor inntektskilde. For noen år siden lammet angrep på turister i Luxor hele turiststrømmen, med katastrofale resultater. Det faktum at terroren rammer to steder på Sinai-halvøya, vil helt sikkert skremme flere enn israelere.
Her hjemme har reiseselskapet Apollo reiser til Hurgadha/Luxor og Sharm el-Sheikh i hele vinter.

En aksjon mot israelere i et annet land har også andre implikasjoner: det sies på CNN at det tok en god stund før egypterne slapp gjennom israelske ambulanser. Det var flere tusen israelere i Taba. Folk strømmet i panikk tilbake over grensen. Måten Egypt takler krisen på vil også bestemme forholdet mellom Israel og Egypt i nærmeste fremtid. At en bil kan kjøre inn i foajeen, tyder på elendige sikkerhetstiltak. Det ble sendt ut en terroralarm for to uker siden, men israelerne sa: vi kan ikke leve i konstant frykt. Trolig har de følt seg trygge i et luksushotell av en slik størrelse. Men hva om man kom med familien og så at det ikke var betongsperrer i god avstande fra inngangen, ville du snudd? Vil vi oppleve å måtte tenke i slike baner en gang i fremtiden?

Les også

-
-
-
-
-
-

Les også