Thomas L. Friedman tar tre måneders permisjon for å avslutte et bokprosjekt, og fordi han trenger en tenkepause, i likhet med andre såkalte «liberal hawks». Et av hans ønsker for den nære fremtid er at Bush-administrasjonen erklærer at den avblåser krigen mot terrorisme. Friedman mener selvfølgelig ikke at man skal la være å bekjempe terrorismen, men at måten krigen er blitt ført på skader USA.

«I realize that we have enemies and they need to be confronted. But I do not want this to be all that America is about in the world anymore, and that is what has happened under this administration. I don’t want the rest of my career to be about an America that exports fear, not hope, and ends up importing everyone else’s fears as a result.

America is so much more than just «Anti-Al-Qaeda Inc.» — but our whole identity in the world, and too many aspects of our way of life, are getting contorted around that mission. If we’re really having a relevant presidential campaign, I’ll come back and find the candidates debating, not who is the «toughest» guy — the jungle is full of them — but who can be the toughest guy while preserving the best of what we had and the best of who we are.»

Timeout for Imagination

Se også Friedmans artikkel i TNR, for og imot Irak-krigen:

WHY I STILL HAVE HOPE

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂