Kommentar

Lindh er død, ondskan er løs

Göran Persson har nettopp meddelt at Anna Lindh døde i morse klokken 05.29. Hun blødde ihjel. Forutanelsen var der allerede i går kveld om at dette ikke kom til å gå bra. Anna Lindh ble 46 år.

Persson var svært beveget. I studio «forfaller» debatten fort til prat, om grenser for åpenhet, hvorfor Sverige ikke har lært osv. Men ingenting om hvilke krefter som er løs i samfunnet.

Politiarbeidet må være elendig. Det er avhørt 15 vitner, ett av dem, en kvinne som sto like ved, er blitt intervjuet på TV i detalj. Men ennå foreligger ikke noe detaljert signalement. Hvorfor er det ikke laget noe fantombilde? Hvorfor sier man ikke om det er en innfødt svenske eller en utenlandsk?

Igjen ser vi den samme refleksen som under Palme-drapet: Å klynge seg til de gode idealene, fellesskapet, solidariteten. Men holder det? Ingemar Carlsson sa for 17 år siden at det ikke fantes to leire, det var bare én, altså menneskelighetens. Men det er jo manifest fel: Det finnes onde, destruktive krefter. Det har mennesker visst til alle tider. Skulle vårt samfunn være noe unikt i historien? Det er jo ondskan man ser lys levende!

Om dette er en ensom loony, en overbevist enkeltperson eller gruppe, gjør det så stor forskjell? Det uhyggelige er impulsene som driver mennesker til slike handlinger. Men det er nesten ingen samfunnsforskere som tør å ta den debatten, fordi hele deres fagfelt er bygget på rasjonalitet og kontroll. Det er det de lever av.

Vanlige mennesker ser at ekstrem permissiveness, enorme samfunnsendringer, andre kulturer, skilsmissefrekvens osv. gjør mange labile, til borderlinecase. Men da må man stille spørsmål ved hva slags samfunn vi har skapt og det er for ubehagelig. Nina Witszek var nylig på radio. Hun sa det var fire ting som betød noe i våre samfunn: sex, penger, makt og vold. Nina Karin Monsen skrev et personlig brev til Tom Stalsberg i Dagbladet igår. Hun hadde holdt et foredrag på en messe i Arendal om at moralen er blitt det bannlyste. Det var selvfølgelig latterlig for en kul Dagbladjournalist.

Debatten kommer nå til å dreie seg om behovet for vakthold rundt politikerne. Men kommer livvakter til å beskytte mot ondskan?

Vi bør alle være redde for det som skjer. Men vi orker ikke se dypere, og journalister er de største svikerne i vårt samhälle. Politikerne tror jeg ikke skjønner noen ting.