Altiero Spinelli. Ukjent fotograf – via Wikimedia

Mange har lenge hatt bange anelser om at EU er mer og mer skremmende lik noe de kjenner fra før: Sovjetuionen. EU-makten er også klar over at denne likheten kan skremme. Derfor er det forholdsvis få opplysninger om Altiero Spinelli i europeiske mainstream-medier.

Spinelli, som ble født i 1907, er EUs far. Før 2. verdenskrig var han aktivist i det italienske kommunist­partiet, og derfor ble han fengslet av Mussolini-regimet på øya Ventotene, der han i 1941 skrev et verk som ble kalt Ventotene-manifestet.

Etter krigen grunnla han European Federalist Movement. I 1984, på grunnlag av Ventotene-manifestet, ble Spinelli-planen utarbeidet. I 1993, det vil si ved vedtakelsen av Maastricht-traktaten, ble Spinelli-planen en slags «grunnlov» for det forente Europa. Da ble hovedbygningen til Europa­parlamentet oppkalt etter ham. Som ekte marxist-kommunist var han mot religion.

I sitt manifest hadde han skrevet at:

«Ideen er å skape en føderal stat som står på egne bein og har en europeisk hær i stedet for nasjonale armeer.» […] «Vi må endelig få slutt på økonomisk selv­forsyning, som er ryggraden i totalitære regimer.»

Han skrev også dette:

«Uten å løse den første oppgaven, som er den endelige avskaffelsen av grensene som deler Europa inn i suverene stater, vil all fremgang bare være en illusjon.»

Han var også tilhenger av en plan­økonomi og en fiende av det frie markedet, som ifølge ham får

«de brede massene til å bli begeistret over følelsen av frihet som privat eiendom gir».

Om det frie markedet skriver han videre:

«Det bør i seg selv avskaffes eller drastisk begrenses, avhengig av dagens behov.» […] «Det er bare eliten som vet og forstår best hva som vil være riktig for massene.»

I 30 år har Spinelli-manifestet satt retningen for utviklingen og rett­ferdig­gjort behovet for å utvide integreringen. Disse intensjonene gjennomføres særlig av Spinelli Group, som ble etablert i 2010 ved Europa­parlamentet. Spinelli Group inkluderer kjente skikkelser, samtidig kommunister og barn fra revolusjonen i 1968, som Joschka Fischer, Guy Verhofstadt og Daniel Cohn-Bendit.

Det er nettopp Spinelli-gruppen som utarbeidet en rapport om endring av traktatene og satte retning for overføring av beslutnings­områder fra nasjonale stater til europeisk nivå. Det handler ikke lenger om føderalisering, men kraftig sentralisering. 25. oktober 2023 vedtok konstitusjons­komiteen i Europa­parlamentet utkastet til traktat­endringer.

Hovedendringer som inngår i dokumentet vedtatt onsdag 22. november 2023, er opphevelsen av prinsippet om enstemmighet ved avstemninger i EU-rådet, som endres til 55 % kvalifisert flertall, som må representere minst 65 % EUs befolkning (i praksis vil de mest folkerike land være de viktigste, som Tyskland og Frankrike.)

Traktatendringene omfatter 625 rettelser på 65 områder og overføring av beslutnings­områder fra medlems­lands­nivå til EU-nivå, og skaper to nye eksklusive EU-beslutnings­områder; innen miljøvern og biologisk mangfold. Dette forslaget forutsetter utvidelse av såkalte delte beslutnings­områder, som vil dekke nye områder: utenriks- og sikkerhets­politikk, etablering av en felles europeisk hær og fratakelse av statenes mulighet til å bestemme over sine egne grenser, folkehelse, utdanning, sivil­forsvar, klima og ikke minst penge­politikk bestemt av Den europeiske sentral­banken: felles skatt og innføring av euro-valuta i alle EU-land.

Dette er delte beslutnings­områder, men i praksis vil det hele måtte bli styrt og avgjort sentralt. Det betyr med andre ord at medlems­landene vil miste selvråde­rett på disse områdene.

Kommunistenes drøm kan snart bli til virkelighet.

Spinellis Ventotene-manifest er fremdeles så viktig som inspirasjons­kilde og veiviser at det står nevnt øverst på første side av de nyeste vedtatte dokumentene om traktat­endringer.

Vil EU bli en europeisk superstat? Svaret er ja. Særlig innføring av digitale penger og opprettelse av EU hær kan disiplinere undersåtter tilstrekkelig til å gjennomføre den kommunistiske drømmen. Bare folkelige opprør kan stanse denne utviklingen.

Altiero Spinelli døde 23. mai 1986, men hans ånd lever ennå.

Den polske historikeren, publisisten, filosofen og forfatteren Krzysztof Karon har laget en kort film om Spinelli (den er på polsk, men er tekstet på engelsk):

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.