«Keep Anniken great», forkynner capsen til en blid Anette Trette­berg­stuen (avgått kultur­minister grunnet brudd på habilitets­reglene) etter utnevnelsen av en like blid Anniken Huitfeldt (avgått utenriks­minister grunnet brudd på habilitets­reglene) som ny ambassadør til USA den 15. mars 2024. Foto: Lise Åserud / NTB.

Da regjeringen i statsråd fredag utnevnte Anniken Huitfeldt til norsk ambassadør til USA, stilte ikke NRK et eneste kritisk spørsmål til utenriks­minister Espen Barth Eide. Et naturlig, for ikke å si selvsagt spørsmål ville vært: – Fikk Huitfeldt vår viktigste ambassadør­post fordi det innebar at man ble kvitt et problem i Ap?

Og NRK burde fortsatt: – Er Huitfeldt kvalifisert etter at hun gang på gang har benyttet sin statsråds­posisjon som utenriks­minister til å knytte stadig tettere bånd med Hamas og Hizbollah, for ikke å snakke om islamist­lederne i Afghanistan?

Betent

Å rekruttere politikere til ambassadør­stillinger har vært gjort før (eksempelvis Hambro, Steen), men sjelden har utnevnelsen blitt ansett som så betent som denne gang.

Hva vil Ap/Sp-regjeringen oppnå med dette? Enn så lenge sitter Biden-administrasjonen – om ikke støtt, så i alle fall frem til november. Da overtar etter alt å dømme Donald Trump, dersom han ikke (mot formodning) blir uskadelig­gjort av Demokratene, domstolene og dypstaten.

Jeg trenger neppe å nærme meg et svar på hvilken tone en kan vente seg mellom Huitfeldt og Trumps folk. Det blir vel sannsynligvis ingen tone i det hele tatt. Her når hun neppe frem med noe som helst. Av Trump selv og hans folk vil hun kort og godt bli ansett som en som ikke er til å stole på.

Og da har Norge kastet bort sin viktigste ambassadør­post til noe nær «ingenting», og det bare for at Ap skulle bli kvitt et problem, enn si feie noe ubehagelig under teppet. Men her tar man feil, for i denne posten er Huitfeldt meget synlig, ikke minst fra Norge. Så «problemet» er slett ikke løst, snarere tvert om.

Uten demokratisk mandat

Når det gjelder folket, som Storting og regjering er satt til å tjene, vil nok fleste­parten her stille seg uforstående til utnevnelsen og tolke den som enda et spark ovenfra og et tegn på at den alminnelige oppfatning om saker, folk og fe – og hvem som har gjort seg fortjent til ditt og datt – er fullstendig irrelevant for dem som for tiden styrer landet.

I dette tilfellet vil jeg si de gjør det helt uten demokratisk mandat.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.