Siden opprettelsen av Mindekirken i Minneapolis i 1922 har gudstjenestene blitt holdt på norsk av etterkommere av utvandrere. Søndag fikk de besøk av dronning Sonja.

Den Norske Lutherske Mindekirke fyller 100 år i år. Den ble opprettet i 1922 av norske utvandrere og etterkommere i en tid hvor mange konverterte fullt og helt til det engelske språket.

Selv om de fleste kirkegjengerne i dag er amerikanske og snakker engelsk, holdes det fremdeles gudstjenester på norsk.

– Det er ekstraordinært å tenke på at Mindekirken tjener denne hensikten fremdeles, hundre år senere, sa dronning Sonja da hun talte til de nær 500 fremmøtte.

Da dronningen ankom kirken, ble hun møtt av en fire år gammel lokal jente ved navn Eline Gro Knatterud som var iført bunad. Hun overrakte en blomsterbukett til dronningen, som svarte med å si til henne – på engelsk – at hun har en tilsvarende bunad hjemme.

Kirken ble opprettet mot slutten av en flere tiår lang periode hvor hundretusener av nordmenn emigrerte til Minnesota i USA. Byene Minneapolis og Saint Paul ble derfor omtalt som de uoffisielle hovedstedene for norske utvandrere.

– Grunnleggerne sa «Vi snakker amerikansk-engelsk hver dag, men vi trenger våre hjerters språk når vi skal priser Gud», sier kirkens nåværende prest Gunnar Kristiansen.

Også preses Olav Fykse Tveit i Den norske kirke var med på feiringen.

 

Kjøp billetter til møtet her!

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.