Valprövningsnämnden har mottatt flere klager på riksdagsvalget som ble avholdt 11. september. Dette gjelder i hovedsak partier som anser seg diskriminert på valgdagen, valgfunksjonærer som ikke har oppfylt sine plikter og at mange stemmeberettigede har latt være å stemme på grunn av de lange køene som dannet seg ved mange valglokaler. Folk ble tvunget til å stå i kø i flere timer, og noen valglokaler ble tvunget til å holde åpent lenge etter den planlagte stengetiden klokken 20.00 for å la de som stod i køen stemme, noe som forsinket valgresultatet.
Men i løpet av valgdagen skal også velgerne ha gått lei av å vente i køene og rett og slett latt være å stemme, noe som førte til at Valprövningsnämnden nå har fått syv klager på valget. En privatperson fra Skåne skriver for eksempel at «de lange køene har gjort at mange, spesielt eldre, ikke har kunnet/har fått delta i valget på en rettferdig måte».
En av personene som har anket valgresultatet på grunn av lange køer er Per-Ola Larsson, tidligere leder av sentrale Valmyndigheten.
– Man borde haft flera bås eller mindre valdistrikt så att det inte hade blivit sådana köbildningar. Nu var det därför många som inte fick rösta för de orkade inte vänta i de långa köerna, sier han til Aftonbladet.
I Sverige brukes et system som innebærer at hvert parti har sine egne stemmesedler, i stedet for en felles stemmeseddel som i Norge og Danmark. Mye tyder på at det var innføringen av nye båser for disse stemmesedlene som gjorde at det ble lange køer. Før årets valg var det gjort endringer i utseendet på valglokalene med sikte på å øke valgsikkerheten, men endringene som innebar at de stemmeberettigede måtte velge stemmesedler i ensomhet og bak skjerm, førte også til at prosessen tok mye lenger tid per person.
Per-Ola Larsson mener valget bør kjennes ugyldig da situasjonen som oppsto var i strid med loven som sier at valglokalene skal være egnet og tilgjengelig for alle.
– Alla människor måste ha möjligheter att rösta. Man får inte hindras av yttre omständigheter som exempelvis för små vallokaler, sier Larsson.
Valprövningsnämnden skal nå undersøke om problemene knyttet til kødannelsene kan ha påvirket valgresultatet. Dersom styret vurderer at hendelsen er i strid med loven, undersøker det hvor mange stemmer som anslås å ha vært fraværende og foretar en såkalt sensitivitetsanalyse, hvor Valmyndigheten beregner hvor mange flere stemmer som ville vært nødvendig for at det siste mandatet gikk til en annen blokk. Dersom Valmyndigheten statistisk kan regne ut at utfallet av valget kan ha blitt påvirket, blir det nyvalg i Sverige. Siste dag for å anke riksdagsvalget er 28. september.