Daværende helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.v.) og direktør i Folkehelseinstituttet Geir Stene-Larsen i 2009. Foto: Berit Roald / Scanpix
Ass. direktør i Helsedirektoratet, Geir Stene-Larsen, ble unntatt fra karantenebestemmelsene fordi han hadde en så kritisk funksjon. Fredag testet han selv positivt. Nå er 39 i karantene bare i Helsedirektoratet.
Stene-Larsen ble hentet hjem fra Spania mandag, ankom Oslo tirsdag og arbeidet nonstop i Helsedirektoratet til fredag.
Stene-Larsens sentrale rolle i korona-bekjempelsen i Norge gjorde at personer som Bjørn Guldvog selv og Camilla Stoltenberg nå er i hjemmekarantene.
Guldvog sier at Stene-Larsens rolle var «kritisk» for gjennomføringen av reglene som kom torsdag.
Men mannen som var «kritisk», var selv positiv, viste det seg.
Den risikoen valgte man altså å ta. Aftenposten forteller om heftige diskusjoner i Helsedirektoratet torsdag.
Helsedirektør Bjørn Guldvog bekrefter overfor Aftenposten at man valgte å gjøre unntak fra karantenebestemmelsene for Stene-Larsen og en annen leder, Johan Torgersen, som kom fra USA.
Direktoratet brøt m.a.o. sine egne bestemmelser. Torsdag klokken 18.00 trådte regelen i kraft som påla mennesker som hadde vært på reise utenfor Norden automatisk karantene.
Stene-Larsen og resten av ledelsen i Helsedepartementet, Helsedirektoratet og Folkehelsa var de som utarbeidet reglene. Men de valgte altså å se bort fra dem når det gjaldt en av deres egne.
Det viste seg fatalt. Stene-Larsen testet positivt fredag.
I Helsedirektoratet alene er 36 interne og tre eksterne satt i karantene. I Helse- og omsorgsdepartementet er minst fire i karantene. I tillegg er også to i Folkehelseinstituttet og noen journalister satt i karantene.
Reglene er strenge. Har man oppholdt seg mer enn 15 minutter i samme rom som en smittet, og med mindre enn to meters avstand, er man under mistanke og må i karantene.
Når Helsedirektoratet bryter sine egne regler, hvordan kan da ledelsen forvente at folk tar reglene alvorlig? spør Aftenposten Bjørn Guldvog.
Han sier han forstår at spørsmålet stilles, men har ikke noe svar. Overfor Aftenposten karakteriserer han det som «leit».
– Det er veldig beklagelig, det som nå har skjedd. Det er veldig leit. Særlig fordi vi er i en kritisk fase av epidemien og trenger at alle i ledelsen er oppegående, sier han til avisa.
Det er andre gang folk i helsetjenesten bryter regler og går på jobb og smitter andre. På Ullevål sykehus gikk en lege på øyeavdelingen på jobb, selv om han hadde vært i smitteområdet i Nord-Italia. Han ble heller ikke testet da han ba om det.
Denne legen satte i gang en kjedereaksjon av smitte på øyeavdelingen.
Nå er det ledelsen i Helsedirektoratet og helsedepartementet som har gjort noe av det samme: De har brutt sine egne smitteregler, og det på et tidspunkt da epidemien ifølge helsedirektøren selv var i ferd med å komme ut av kontroll.