Likene av tre søstre – to av dem gravid og den tredje søsterens to barn, det ene på fire og det andre bare 27 dager gammelt – ble funnet i en brønn i India. 

Søsknene Kalu (25) Mamta (23) og Kamlesh Meena (20) hadde forsvunnet sammen med Kalus to barn. Kvinnene var gift med tre brødre.

Før de tre søstrene tok livet av seg og barna, la de igjen en melding:

– Svigerforeldrene er årsaken.

Kalu, Kamlesh og Mamta Meena var ofre for en strid om medgift. Søstrene hadde giftet seg med tre brødre og de bodde alle under samme tak. Der ble de ble utsatt for konstant vold fra ektemenn og svigerforeldre, blant annet fordi faren deres ikke klarte å skaffe mer medgift, beretter slektninger.

– Vi ønsker ikke å dø, men døden er bedre enn mishandlingen vi blir utsatt for. Våre svigerforeldre er årsaken til vår død. Vi dør sammen fordi det er bedre enn å dø hver dag, sto det i en melding etterlatt på WhatsApp av en av søstrene, ifølge en fetter.

De fem likene ble funnet i en brønn rundt to kilometer fra svigerfamiliens hus. Ifølge politiet er det opprettet sak mot ektemenn og svigerforeldre.

Søstrenes far Sardar Meena, sa at livet hadde vært et helvete for døtrene:

– Vi hadde allerede gitt dem mange ting som du kan se i hjemmet deres, sa han og talte opp sengene, TV-apparatene og kjøleskapet han ga til familien.

– Jeg er far til seks jenter og det er en grense for hvor mye jeg kan gi.

Sardar er bonde og tjener ikke mange penger.

– Jeg ga dem utdannelse og bare det var vanskelig.

Politiet har arrestert de tre ektemennene, moren deres og en svigerinne, De er siktet for medgifts-trakassering og mishandling.

Medgift forbudt

India forbød medgift for mer enn 60 år siden. Trakassering eller utpressing er en straffbar handling. Tross lovforbud vedvarer skikken, spesielt på landsbygda hvor sosiale konvensjoner definerer kvinner som en økonomisk byrde man kan kreve kompensasjon for om man aksepterer dem som brud. Når du først er gift, er det ingen vei tilbake. Skilsmisse er tabu. Bare ett av hundre indiske ekteskap går i oppløsning. Tabueene hindrer gifte kvinner i å rømme fra voldelige forhold.

For Meena-søstrene var det intet alternativ å forlate ektemennene til tross for at deres nærmeste var klar over volden.

– Når de først var gift mente vi at de burde forbli gift for å opprettholde familiens verdighet. Hvis de hadde giftet seg på nytt og det skulle vise seg å være verre, hva skulle vi da gjøre? Vi ville tapt ansikt, fortalte Sardar.

Indias National Crime Records Bureau registrerte nesten 7000 medgiftrelaterte drap i 2020 – rundt 19 kvinner hver dag. I tillegg tok mer enn 1700 kvinner livet av seg samme år av «medgiftsrelaterte årsaker». Begge tallene avhenger av anmeldelser til politiet.

Lokale nyhetskanaler rapporterer jevnlig om problemet:

Ifjor fikk en mann i den sørlige delstaten Kerala livstid for å ha brukt giftige slanger til å myrde sin kone og ta kontroll over medgiften – som inkluderte ny bil og 500 000 rupier (63 000 kroner).

I forrige måned fikk en mann ti års fengsel etter at medgiftskravene ble ansett som årsak til at kona begikk selvmord.

Death of three sisters in Rajasthan spotlights India’s dowry violence

Les også:

Lovmaker vil ha slutt på ekstravagante indiske brylluper

Indias utenriks­minister: – Den euro­sentriske verden tilhører fortiden

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.