Hun fryktet for sitt liv og flyktet fra sin familie etter flere års mishandling. Seks måneder senere forsvant hun. Venner og menneskerettighetsorganisasjoner ønsker svar på hva som er skjedd.

Femogtyve år gamle Shaima Albugamy er en saudiarabisk statsborger som ble bortført i april 2022. Før hun forsvant hadde hun rømt fra familiens hjem som følge av fysisk og psykisk mishandling.

Shaima Albugamy flyktet fra familien 21. oktober 2021. Hun ble i flere år misbrukt av faren og brødrene og utsatt for fysisk vold. Familien forhindret henne ved ulike anledninger i å gå på skole og sperret henne inne i familiens hus. Forgjeves sendte hun klager til myndighetene.

Som et resultat av fortsatte fysiske og psykiske overgrep, rømte Albugamy til en annen by i Saudi-Arabia i oktober 2021.

Albugamy sto i kontakt med flere personlige venner inntil all kommunikasjon stoppet i april 2022. 

Familien rapporterte henne til statens sikkerhetsstyrker (State Security Presidency, SSP) etter at hun stakk av, noe som sannsynligvis er årsaken til at hun forsvant i april iår. Det mistenkes at statens sikkerhetsstyrker har arrestert og bortført henne med tvang.

Albugamys far er tidligere medlem av de væpnede styrkers avdeling for religiøse anliggender (Military Religious Affairs Department) og også det religiøse politiet (Commission for the Promotion of Virtue and Prevention of Vice). 

Nu ber Albugamys venner og menneskerettighetsorganisasjoner saudiarabiske myndigheter opplyse hvor hun befinner seg.

En venninne av Albugamy sier til Middle East Eye at den 25 år gamle kvinnen har utholdt overgrep fra familien fra hun var helt ung:

– De var alltid redd for at hun skulle kaste skam over dem fordi hun ikke ville underkaste seg. I et forsøk på å knekke henne fikk hun bare studere sharia på universitetet. Hun var lite interessert og droppet ut. Og misbruket fortsatte. Ved to anledninger da hun følte spesiell fare, klaget Albugamy til lokale myndigheter, en gang etter at faren hennes brakk nesen og en tann på henne.

Sakene hennes ble henlagt. En av saksbehandlerne tilhørte familien:

– Hun følte at hun ikke hadde noen beskyttelse overhodet.

I seks måneder bygde Albugamy et nytt liv. Hun fortalte venner at hun «faktisk følte seg i live»:

– Hun var fornøyd med at hvis dette var slutten på livet, hadde hun i det minste levd disse seks månedene.

FN-organet WGEID ser ikke bort fra at myndighetene vil torturere henne:

– I saker vi har dokumentert hvor enkeltpersoner ble arrestert eller bortført av SSP, var de vanligvis forsvunnet i lange perioder, alt fra uker til måneder og, i noen tilfeller, år. Vanligvis blir de utsatt for tortur for å hente ut tilståelser til å sikte og dømme dem.

SSP har arrestert godt over hundre personer siden 2017, blant dem religiøse ledere, kvinnerettighetsaktivister og journalister. Menneskerettighetsgrupper betrakter enheten som spesialisert på å kriminalisere dissens. 

Tilsynelatende jobber enheten også for å forsterke mannlig formynderskap ved å forfølge voldsutsatte kvinner som søker beskyttelse. 

Statsdrevne krisesentre hvor Albugamy kunne søkt tilflukt, beskrives av aktivister og forskere som fengsler der voldsutsatte kvinner blir utsatt for ytterligere overgrep inntil deres mannlige verge – ofte synonymt med overgriperen – skal hente dem.

Twitter-hashtaggen #whereisShaimaa er opprettet i håp om å få svar på hvor Shaima Albugamy er.

 

 

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.