Et stort antall leger og medisinsk personale er blitt arrestert, torturert og også drept av Den islamske republikk for å ha behandlet sårede demonstranter etter oppblomstringen av anti-statlige protester i september ifjor.

81 arrestert og to drept

Pr. medio februar iår er minst 81 leger, helsearbeidere og medisinstudenter arrestert og to kvinnelige leger har dødd under mistenkelige omstendigheter.

Den 30. november 2022 ble to leger og en medisinsk tekniker arrestert på vei til det vestlige Iran for å hjelpe skadde demonstranter.

– Vi hadde aldri kunnet tro at vi ville bli arrestert og behandlet som trusler mot nasjonal sikkerhet, sa Dr. Rahmani-Rad til Center for Human Rights in Iran (CHRI). – På den tiden var Mahabad en krigssone og vi hadde en plikt til å redde sivile liv, som leger avlegger vi ed på å behandle alle mennesker uavhengig av om de er kritikere av regjeringen eller undertrykkere av folket. Vi ble alle arrestert og alt medisinsk utstyr konfiskert.

36 dager på glattcelle

Legene ble holdt i varetekt i 46 dager, derav 36 dager i isolasjon på glattcelle, før de ble løslatt mot kausjon. 

– De ti dagene vi tilbragte i offentlig avdeling så vi fanger som ble slått hardt. De ble truet med voldtekt, pisket på fotsålene, utsatt for elektriske støt, slått med overlagt hensikt å skade hørselen, hengt opp-ned og fått brukne ribbein.

Kvinnelige leger drept

To kvinnelige leger er blitt drept av Den islamske republikk. Dr. Parisa Bahmani ble drept etter et protestmøte i Teheran 26. oktober ifjor. Myndighetene hevder hun døde i en bilulykke dagen før protesten, men CHRI ble opplyst at vidner hadde sett henne være tilstede under protesten.

– En rekke av hennes kolleger har bekreftet at hun var på demonstrasjonen da sikkerhetsstyrkene angrep mengden.

Torturert til døde

Aida Rostami (36) døde under mistenkelige omstendigheter da hun behandlet skadede demonstranter i Teheran.

Den 13. desember 2022 ble familien hennes kontaktet av politiet som fortalte at Rostami hadde dødd etter å ha falt ned fra en fotgjengerovergang. Men da familien så kroppen hennes sto det umiddelbart klart for dem at hun var blitt torturert til døde.

Fysisk og psykisk tortur i fengselet

Dr. Hamid Ghare-Hassanlou og hans kone Farzaneh ble arrestert under en protest som førte til at et medlem av Basij-militsen døde i midten av november 2022. Han ble dømt til døden og hun gitt 25 års fengsel.

Etter omfattende internasjonale fordømmelser omgjorde høyesterett dommen og beordret ny rettssak.

I et intervju sa Ghare-Hassanlous bror at de ble fysisk og psykisk torturert i fengselet.

– Under forhørene torturerte de ham så han brakk fem ribben på venstre side. Han fikk ingen behandling de første ti dagene. Et ribben skadet lungene og forårsaket indre blødninger.

I siste kvartal av 2022 er minst 16 leger og 67 medisinstudenter arrestert i tillegg til de to kvinnelige legene som er blitt drept, skal vi tro Iran Human Rights.

https://twitter.com/SifuSadeghAlavi/status/1608800254949982208?s=20

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.